7. téma: Az „Éghajlatváltozás és egészség” témakörét érintő kérdések kommunikációja

Mérgezett folyóink

Több mint egy hónapja 40 kilométer hosszan kénszagú, forró, vasoxidos víz festi vörösre a Sajót. A szennyezés forrása az alsósajói, csődbe ment Siderit üzem telephelye, egy elhagyott vasércbánya.

A Siderit bányaüzem 1975-től 2008-ig működött Alsósajóban, ahol aztán a bányászati tevékenység befejeztése után nem végezték el az üzem felszámolásához szükséges feladatokat. Ahogy leállították a szivattyúkat, a bánya elkezdett megtelni vízzel, és a 2017-ben az állami Bányásztársaság által kialakított alagúton keresztül most közvetlenül kifolyik a bányavíz a Sajó-partra, írja részletes beszámolójában a Felvidek.ma magyar nyelvű portál. A vízminták laboratóriumi eredményéből kiderült, hogy a szennyezett vízben a jelentős vas- és kéntartalom mellett magas az arzén-, cink- és nikkel koncentráció is. A Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint, ha a szennyezés folyamatos, a mérgező anyagok felhalmozódhatnak, és hosszútávon kockázatot jelentenek az élővilágra, oldódás esetén pedig az ivóvízbázist is veszélyeztetik.

A folytatásért kattinston! 

 

Az egyik oldalon siker. A másikon?

Illúzió azt hinni, hogy egy-egy tényező megváltoztatása önmagában elegendő a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez.

Miközben a fosszilis tüzelőanyagok egyre inkább visszaszorulnak, mint elsődleges energiaforrások az Egyesült Államokban, addig ez egyben megnyit egy másik utat a műanyagok és mérgező vegyi anyagok terjedésének. A pozitív jelenség árnyoldalaira három szakértő mutatott rá egy, a New York Timesban néhány hete megjelent cikkben. A szerzők aggasztónak tartják, ha csak egyetlen mutatóra –  például az üvegházhatású gázok kibocsátására – koncentrálunk az éghajlati válság elleni küzdelemben.

A folytatásért kattintson! 

 

Nem csak a klímaváltozás a hibás!

Nincs olyan, hogy környezet. Nem élhetünk autonóm módon. Szoros kölcsönhatásban vagyunk mindennel, és erre durván emlékeztetnek minket a természeti katasztrófák és a vírusok, írja a Die Zeit  német hetilap.

A júliusi árvízkatasztrófa hatalmas károkat és sok emberéletet követelt a németországi Ahr-völgyben. Az okok és következmények felderítésében hasznos lehet a völgyet jól ismerő Wolfgang Büchs biológussal készített interjú a Riffriporter-en. Elmondása szerint korábban is voltak árvizek, de a júliusi minden eddigit felülmúlt. Egy nap alatt 120 mm csapadék hullott le négyzetméterenként, ami pár óra alatt óriási vízszintemelkedést okozott. Altenahr-nál például július 13-án 23 órakor még normális, 70 centiméteres vízszintet mértek. Ez július 14-én 13 órára 105 centiméterre, este 7 órára pedig 242 centiméterre nőtt. Július 15-én éjjel három és négy óra között tetőzött 574 centiméterrel, ami összesen több, mint öt méteres vízszintemelkedés.

A folytatásért kattintson ide!