13. téma: Fordulópont 180° - Jó gyakorlatok és megoldások

Szúnyog monitoring projekt

A globális megatrendek - elsősorban a klímaváltozás és a globális kereskedelem – következtében egyre nagyobb az esély, hogy új, inváziós rovarok, szúnyogok érkeznek Európába, így a Kárpát medencébe is. Az éghajlatváltozás, a melegedés elősegíti azt, hogy ezek a nem őshonos rovarok megtelepedjenek nálunk is, így növekszik annak az esélye, hogy új, ismeretlen betegségek kórokozóit vigyék át a gazdaszervezetektől az emberekre. Számos nemzetközi szervezet (pl. a WHO, Európai Környezetvédelmi Ügynökség), hívta fel a figyelmet arra, hogy nagyon fontos lenne ezeknek a rovaroknak a monitorozása, hogy kellő ismeretek álljanak rendelkezésre a fajok elterjedtségéről és kórokozó hordozásukról.

Kattintson a folytatásért!

 

Többgenerációs Házak

Német szövetségi program a generációk közötti szolidaritás elősegítésére

A többgenerációs házak elnevezésű szövetségi program a generációk (fiatalok, idősek, középkorúak) aktív együttélését támogató projekt, amely 2017-ben indult. A programban a különböző korosztályok bevonásán túl, az aktív együttélésen van a hangsúly, vagyis, a projektben részt vevők vállalják, hogy egy háztömb lakóiként közös tevékenységekben vesznek részt azért, hogy kialakuljon a közösségi lét és a szolidaritás a különböző generációk között. A programban az életkori csoportok mellett más módon is ügyelnek a társadalmi sokszínűség megjelenítésére: a lakók között megtalálhatóak nem csak a különböző korosztályok, hanem családok és egyedülállók is különböző társadalmi háttérrel.

Kattintson a folytatásért!

 

Javaslatok egészségügyi intézmények klímarezisztens és környezeti szempontból fenntartható átalakításához

Az egészségügyi ellátórendszer nemcsak gyógyít, hanem jelentősen növeli a légkör üvegház hatású gázainak mennyiségét és működése során más környezeti elemekre (levegő, víz, talaj stb.)  is negatív hatást gyakorolhat. A komplex témakör részletes ismertetése az Éghajlatváltozás és egészség Jelentés 3. fejezetében található.

Az Éghajlatváltozás és egészség jelentés Kézikönyvében javaslatokat fogalmaz meg az egészségügyi intézmények számára, hogyan alakítsák környezetüket, hogy ellenálljanak az éghajlatváltozás kihívásainak és egyben és környezeti szempontból is fenntarhatók legyenek.

A javaslatok jelentős része a sok esetben hasonló jelleggel működő, helyenként átfedést mutató szociális szolgáltatások, intézmények esetében is alkalmazhatóak. 

 Kattintson a folytatásért!

 

 

Boszorkánykonyha: több mint százéves a gyógynövénykutatás hazai fellegvára

Emlékszik-e vajon a kedves olvasó az anyai gondoskodás jóleső érzésére, amikor egy szabadban töltött napsütéses nyári nap után kipirosodott, a leégéstől fájó, lüktető bőrét édesanyja Irix spray-vel hűsítette? És vajon azt tudja-e, hogy a készítmény alapanyagai növényi eredetűek és a népi orvoslás gyakorlatából származó tudáson alapulnak?

Az „Éghajlatváltozás és egészség” című jelentés nemcsak a - zömében negatív - hatásokat tárja fel, hanem megoldásokat, alternatív lehetőségeket is bemutat a Kézikönyvben. Így hírlevelünk ötleteket, tanácsokat is ad a klímaváltozás és az egészség kapcsolatával foglalkozó gyakorlati szakembereknek, külföldi és hazai példák alapján.

Kattintson a folytatásért!