Szomszédok közt a Wekerletelepen

Városi kiútkeresésé az ökológiai válságból 2. – Wekerletelep

 

 

Szigetelési brigád, helyi szerszámkölcsönző és KÖZÖS kávézó – néhány kezdeményezés azok közül, amelyeket civilek indítottak el Budapest egyik sajátos karakterű városrészén, Wekerletelepen. Céljuk, hogy megmutassák: nagyvárosi környezetben, közösségi összefogással igenis van lehetőség arra, hogy változtassunk életmódunkon, és ezzel is tegyünk a klímaváltozás ellen, illetve alkalmazkodjunk annak hatásaihoz. Az Éghajlatváltozás 180° hírlevélben korábban már bemutattuk azt a Transition Networks névre hallgató nemzetközi kezdeményezést, amely éppen az ilyen jellegű programokat fogja össze, és amelynek 2011 óra tagja az Átalakuló Wekerle Szervezői kör is.

A Wekerletelep huszadik század elején épült jellegzetes házainak hangulata magával ragadó ugyan, de száz év elteltével már komoly korszerűsítésre szorulnak. Ahhoz, hogy az energiafelhasználást csökkenteni lehessen, a nyílászárókat cserélni, az épületeket szigetelni kell. A megújulási folyamatot segíti az Átalakuló Wekerle Szervezői Kör két helyi kezdeményezése: a szigetelési brigád és a helyi szerszámkölcsönző. Ez utóbbira akkora igény mutatkozik, hogy egyfajta bevételforrást is jelent a civilek számára.

A wekerletelepi civilek nem csak a környezeti, de a társadalmi fenntarthatóságra is figyelnek, ezért indították el az úgynevezett Szombati Tanodát. A program keretében hátrányos helyzetű kerületi gyerekeknek szerveztek foglalkozásokat, ahol az önkéntesek mellett tankárképzős egyetemisták segítettek a gyerekeknek. A szociokulturális hátrányok enyhítését célzó kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy mára szintet lépve, az önkormányzat bevonásával folytatódik az építő munka (Kispesti Tanoda).

Közös

A „KÖZÖS” egy közösségi hely, kávézó és konyha is egyben, amely szintén a Wekerletelepen működik. Bár egy egyszerű kávézó is működhet társasági helyként, de a „KÖZÖS” több ennél: egy valódi közösségi hely, amely a zöld gondolat és az átalakulás szellemisége mentén működik (workshopok , előadások, ötletelések színhelye). Mivel az átalakulás egy fontos célkitűzése a helyi termékek és élelmiszerek előnyben részesítése, így az étterem is ezen gondolat jegyében üzemel. A környező településekről származó, friss, vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök adják a húsmentes ételek alapjait, amelyeket az étterem kínál.

A civil közösség mára még magasabb szintre emelte az együttműködést, létrehoztak egy szövetkezetet. A szövetkezet, amellett, hogy működteti a közösségi helyet, egyfajta támaszként/alapként áll az Átalakuló Wekerle tagsága mögött.
A szövetkezeti forma lehetőséget kínál arra is, hogy szélesebb körben is megismertessék az átalakulás fontosságát és folyamatát, ezáltal mind több ember előtt nyílik meg a lehetőség, hogy egy fenntarthatóbb és szolidárisabb életet élhessen.

Az egyszerű szomszédok, ismerősök és barátok alkotta közösség jó úton jár az átalakulás folyamatában. Nem csak résztvevői, aktív szervezői is a telepen tartott különféle eseményeknek. Ezeken a rendezvényeken népszerűsítik és segítik a komposztálást, vászonzacskót készítenek, növényfelismerést tartanak a gyerekeknek. Programjaikon keresztül mutatják be egy élhetőbb és fenntarthatóbb élet gyakorlati megvalósulását. A telepen a zöld gondolat jegyében kialakult széleskörű együttműködés tanúbizonyságot tesz arról, hogy városi környezetben is lehetőség van változásokat elérni. A 21. század Budapestjén ez egy megvalósítható modell, ami mintául szolgálhat a többi település számára is.

 

 

Források – Honlapok:

https://kozossegek.atalakulo.hu/rolunk-atalakulo-kozossegek

https://19.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/kultura-szorakozas/kozos-hely-kavezo-konyha-wekerlei-kispiac

http://atalakulo.hu/holnap/kozoshely/

https://kispestitanoda.hu

https://www.facebook.com/atalakulo.wekerle

Kaszányi Bence (2019) A századfordulós életreform – mozgalmak továbbélése a 21. században. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet – és Társadalomtudományi Kar, Budapest

 „Éghajlatváltozás és egészség” Jelentés Kézikönyve (2020) – Társadalomtudományi Kutatóközpont, Budapest

 

Szakirodalom:

Mester Attila, Mester Zsuzsa (2016) „Ezt nem csak magamnak, neked is csinálom” – A közösségi kultúra és működésmód létrejöttének integrál személetű elemzése egy kisközösségi projektben

Link: https://issuu.com/profilantrop/docs/tanulm__ny_kka

 

Kaszányi Bence