Messing Vera és Ságvári Bence beszél a migrációval kapcsolatos attitűdökről (G7 podcast)

Részlet a "A migránskártya ott működött, ahol tömegeknek hiányzik az alapvető biztonságérzete" című G7 Podcastból Stubnya Bencével:

"2002-ig visszatekintve a migrációval kapcsolatos attitűdök rendkívül stabilak voltak európai átlagban, tehát nem nagyon mozdultak el sem a gazdasági válság, sem pedig a migrációs folyamatok hatására. Országok közti összehasonításban trendszerűen viszont jelentős különbségek voltak – mondta Messing Vera, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója az e heti G7 Podcastban.

2015-16 környékén a migrációs helyzet hatására egész Európában elmozdultak negatív irányba a migrációval kapcsolatos attitűdök, de a 2016 és 2019 közötti időszakban „visszakorrigáltak”. Emellett viszont azt láttuk, hogy az országok között megindult egy széthúzás – mondta Ságvári Bence, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója."

Messing Vera és Ságvári Bence újonnan megjelent tanulmánya is felmerült a beszélgetés során: Messing, Vera – Ságvári, Bence (2021) Are anti-immigrant attitudes the Holy Grail of populists? A comparative analysis of attitudes towards immigrants, values, and political populism in Europe. Intersections. East European Journal of Society and Politics.

A beszélgetés meghallgatható a Spotify-on is: