A magánszféra után kormányok is a karbonsemleges egészségügy mellett

A COP26 alatt a WHO felhívására 14 ország vállalta a ”net zero”feltételt 2050-ig

 

51 ország csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tett közzé a glasgow-i Klímacsúcshoz kapcsolódóan. A felhívás célja, hogy a résztvevő országok olyan egészségügyi ellátórendszereket fejlesszenek ki, amelyek egyrészt rugalmas a klímaváltozás hatásaival szemben, másrészt alacsony szénfelhasználású. Az 51-ből 47 ország kötelezte el magát egy fenntartható, alacsony széndioxid-kibocsátású egészségügyi rendszer kialakítása mellett, ezek az országok a globális egészségügyi kibocsátás több mint egyharmadát képviselik. Közülük 14 azt is vállalta, hogy legkésőbb 2050-ig teljesen karbonsemlegessé teszi egészségügyi rendszerét.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) 2021. október 31-től november 12-ig Glasgowban tartott 26. éghajlatváltozási konferenciáján (COP26) 197 ország kormánya képviseltette magát. A konferenciára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két elsődleges célt és felhívást tett közzé, amelyek révén az országok elköteleződhetnek a klímaváltozásnak ellenálló, alacsony karbonkibocsátású, illetve karbonsemleges egészségügyi ellátó rendszer kialakításában.

A felhívásra 51 ország, a résztvevő tagállamok több mint negyede tett egy vagy több kategóriában hivatalos vállalást, 14 ország célja a karbonsemlegesség elérése 2050-ig. A korábbi hírlevelünkben [1] bemutatott, az UNFCCC nem-kormányzati szférát mozgósító éghajlatvédelmi ”Race to Zero” kampányához hasonló COP26 felhívásra tett vállalások is mutatják az egészség, egészségügy kiemelt szerepét az éghajlatváltozással kapcsolatban.   

[1] https://szociologia.tk.hu/race-to-zero

 

A WHO ezzel jelentős mértékben járult hozzá, hogy az egészség és egészségügy megfelelő figyelmet kapjon a COP26 konferencián.  Egy, a konferenciára időzített jelentésben [2] tíz kiemelt területre hívta fel a figyelmet az éghajlatváltozás és egészség kapcsolatrendszerében.

A konferencián öt elsődleges témában fogalmazott meg kulcsüzeneteket [3]: adaptáció és ellenállóképesség; átmenet az energiafelhasználásban; természet; tiszta közlekedés és megfelelő pénzügypolitika. Emellett a kiadvány utal a várható egészségnyereségre is abban a reményben, hogy ezzel a klímakonferencia eredményességéhez hozzá tud járulni.

 

Forrás: https://ukcop26.org/the-cop26-health-programme/

 

A WHO COP26 Egészségprogramjában és felhívásában [4] két elsődleges célt nevez meg a Klímacsúcs számára, amelyek révén az országok kifejezhetik törekvéseiket, hogy olyan egészségügyi ellátórendszereket fejlesszenek ki, amelyek egyrészt rugalmas a klímaváltozás hatásaival szemben, másrészt alacsony szénfelhasználású. Ehhez szükség van nemzeti klímaváltozás stratégiák kidolgozására, ami az egészségügyi ellátó rendszerek sérülékenységének és adaptív kapacitásának módszeres felmérésén alapszik.

A felhíváshoz 51 ország csatlakozott hivatalosan, ezek közül 47-en kötelezték el magukat egy fenntartható, alacsony széndioxid-kibocsátású egészségügyi rendszer kialakítása mellett is. Ezek az országok a globális egészségügyi kibocsátás több mint egyharmadát képviselik. A 47 ország közül 14 vállalta az egészségügyi rendszerük karbonsemleges átalakítását a 2050-es, vagy egy korábbi határidőig. A ”net zero” országok között Európát Belgium, Egyesült Királyság és Spanyolország képviseli [5]. A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában [6] rögzített hosszútávú célkitűzésként hazánkban is kiemelt szerep jut a környezeti-éghajlati szempontból fenntartható egészségügyi rendszer kialakításának.

 

Bobvos János 

 

[2] WHO, 2021: COP26 Special Report / The health argument for climate action

https://www.who.int/publications/i/item/cop26-special-report

[3] WHO, 2021: COP26 Key Messages on Climate Change and Health https://www.who.int/publications/i/item/cop26-key-messages-on-climate-change-and-health

[4] WHO, 2021: COP26 Health Programme

https://www.who.int/publications/i/item/cop26-health-programme

[5] WHO, 2021: : COP26 Health Programme, Country Commitments

https://www.who.int/initiatives/cop26-health-programme/country-commitments

[6] Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia (tervezet), 2020. https://ec.europa.eu/clima/sites/lts/lts_hu_hu.pdf