Takács Judit és Neményi Mária örökbefogadásról szóló kutatása a Qubit cikkében

Takács Judit és Neményi Mária közös kutatását említi a Qubit cikke.

Részlet a cikkből: 

"Ma a gyerekek kicsit több mint 1 százalékát, az 1 700 000 kiskorúból 20 000 gyereket nevelnek gyermekvédelmi szakellátásban – ez az, amit a köznyelv állami gondoskodásnak hív (a rendszerben lévő gyerekek hivatalosan állami gondozottak). Ennek a 20 ezer gyereknek csak a töredéke, kicsit több mint 10 százaléka fogadható örökbe. A KSH adatai szerint 2021-ben 1693 örökbe fogadható gyerek közül 995 gyerek örökbeadását engedélyezték.

...

A magyar örökbefogadó párok pici, egészséges, fehér gyerekeket szeretnének. Minél kisebb, egészségesebb és fehérebb egy gyerek, annál nagyobb az esélye arra, hogy örökbe fogadják. Ebből következik, hogy a több mint 3000 örökbe fogadásra váró szülőnek annál rosszabbak az örökbefogadási esélyei, minél inkább válogatni próbálnak a gyerekek között, mert az örökbe adható gyerekek többsége már nem kicsi, van valamilyen egészségügyi problémája, és a legtöbben vélhetően roma származásúak.

„Nem nyitott a hazai társadalom arra, hogy ne fehér gyereket fogadjon örökbe, mert a legtöbben a kultúrájukhoz hasonlót akarnak – mondja Takács Judit szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatóprofesszora, aki Neményi Mária szociológussal közösen vizsgálta az örökbefogadást és a diszkriminációt. – Az örökbefogadás modern paradigmája már nem az, hogy hasonlót a hasonlóhoz. De régen az örökbefogadás akkora tabu volt, hogy a szülők azt szerették volna, ha nem derül ki, hogy az ő gyerekük örökbe fogadott.”