Interjú készült Kovách Imrével a a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről (24.hu)

"Évek óta kutatja kollégáival a Nemzeti Együttműködés Rendszerét és azt, hogy a 2010 óta tartó politikai irányítás alatt milyen okok, sajátosságok és megfontolások miatt lett olyan a magyar társadalom, amilyen. A NER sikerét tényszerűen és tudományosan igyekeznek leírni, azaz nem a szurkolói, de nem is az ellendrukker pozíciójából: megállapításaik ezért hatnak újszerűnek a hazai közegben. Tényleg politikai mestermű-e a NER? Erről beszélgettünk Kovách Imre szociológussal, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatóprofesszorával.

Részlet az interjúból:

Volt-e, lett-e a NER-nek valamilyen válasza a rendszerváltásra?

Arra rájöhettek, hogy a magyar társadalom jó része – és nemcsak ez az egyharmad, amiről beszéltünk – nem sokat kapott a rendszerváltástól, bizonytalanságot viszont igen. Egy stabilitás iránti igényt könnyen azonosíthattak, erre pedig adtak választ. A rendszerváltás az értékek és normák pluralizációját is magával hozta, ami egzisztenciális gondok nélkül is sorozatos és tömeges mentális válsághoz vezethetett. Akkora kínálata lett az értékeknek, a normáknak, amelyek közt nehéz választani, mert ezt a választást a meggyengült tradíciók, az iskola, a család vagy akár az egyház sem könnyíti meg – utóbbiak közül egyik intézmény sem működik túl jól Magyarországon. A biztos „útjelzők” hiányát az emberek egy része megélheti szabadságként is, de sokan nem szeretik ezt az állapotot, mert mindennapi döntésekre kényszeríti őket. Ez pedig stresszel jár, és aki nagy tömegeknek tud olyat kínálni, amivel mérsékelni tudják vagy feloldják a zavart és a mentális káoszt, azt követni fogják.

A teljes interjú az alábbi linken olvasható: Kovách Imre: Nem hiszem, hogy valaki feltalálta a NER-t, mert akkor nem bírta volna magában tartani | 24.hu