Zsigmond Csilla – Acsády Judit (2021) Szolidaritás és vészhelyzet dialektikája: kultúra és szabadidő a koronavírus-járvány első hullámában.

Zsigmond Csilla – Acsády Judit (2021) Szolidaritás és vészhelyzet dialektikája: kultúra és szabadidő a koronavírus-járvány első hullámábanREGIO. Kisebbség Kultúra Politika Társadalom (29:2) pp. 182-207 

https://doi.org/10.17355/rkkpt.v29i2.182

Részlet a tanulmányból:

"„Ha Isten becsuk egy galériaajtót, valahol megnyit egy keresőablakot” – a The Art Newspaper folyóirat Instagram-oldalán A muzsika hangja népszerű musical verssorát parafrazálva, így fogalmazta meg találóan a pandémia okozta vészhelyzetnek és karanténnak a vizuális kultúrára és örökségre kifejtett hatását,1 mely általánosítva, a teljes kulturális- és kreatíviparra (továbbiakban: KKI) is kiterjeszthető. Hiszen nem csak a múzeumok és galériák, de a színház- és koncerttermek, a szabadidős lehetőségek ajtajai is így zárultak be, de így nyíltak meg a karanténba zárt emberek keresőablakai, egyrészt átmenekítve a kultúra jelentette kapaszkodókat a vészhelyzet elmagányosító mindennapjaiba, másrészt egy új típusú közösségiséget is megteremtve."