Üzenet a Klímacsúcsnak: több százezer iskolás mutatta meg, mi mindent tehetünk a Föld védelméért

350 ezer iskolás üzenetét adta át a nemzetközi Klímaszövetség Glasgowban, a gyerekek a nemrégiben véget ért Klímacsúcs tárgyaló vezetőinek üzentek. Az európai önkormányzatokat összefogó szervezet iskolai kampánya kilenc országban zajlott. A gyerekek környezetkímélő közlekedési eszközök használatával, helyi, szezonális élelmiszerek fogyasztásával, energia megtakarítással, faültetéssel és egyéb helyi, éghajlatvédelmi akciókkal mutattak példát a döntéshozóknak. A kampány arra világított rá, hogy igenis lehet tenni a környezet védelme érdekében egyéni és közösségi szinten is.

 

A kampány eredményeit jelképező zöld mérföldeket Patricia Espinosa, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének ügyvezető titkára vette át. „Rendkívül hálás vagyok ezekért a hozzájárulásokért” – kommentálta a gyerekek erőfeszítéseit Espinosa. "Az ő jövőjükről van szó, arról a világról, amelyben élni fognak. Arra kérem a gyerekeket, hogy folytassák, és ne adják fel!" - mondta, s egyben megígérte, hogy eljuttatja a fiatalok üzenetét a világ vezetőihez.

A kampányt Magyarországon a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség fogta össze, a skóciai átadó ünnepségen a Szövetséget Lajtmann Csaba elnök képviselte. A kampányhoz az elmúlt két év során csak itthon 36 ezer gyerek és 3500 pedagógus csatlakozott. Idén a Föld állt a célkeresztben, mint talaj és mint bolygó, a feladatok is ehhez a témához kapcsolódtak. A gyerekek több iskolában komposztkereteket készítettek és komposztünnepet szerveztek. Élőképeken jelenítették meg éghajlatvédelmi üzeneteiket. Az iskolai menzán húsmentes napokat tartottak, és főzőklubokon szezonális zöldségekből közösen készített ételeket kóstoltak, sőt receptet is cserélhettek egymással. Számos helyen zöldültek az iskolaudvarok, a gyerekek fákat és évelő növényeket ültettek, kertet rendeztek. „Csak egy Földünk van!” címmel verseket, indulókat írtak, illetve a földszíneket használva plakátokat, képeket készítettek. Magokból, kövekből, földből összeállított montázsképek is születtek.

A kampány részeként az intézmények idén csatlakozhattak a World Climate March kezdeményezéséhez is, amelyet Magyarországról a Magyar Természetvédők Szövetsége koordinált. Ennek keretében 1,5 km hosszú gyaloglásokat szerveztek, hogy emlékeztessék a világ vezetőit, radikális döntéseket kell hozniuk, hogy ne lépjük túl a veszélyes mértékű 1,5 fokos globális felmelegedési határt. A minitüntetésekre transzparenseket is készítettek a gyerekek, erről képeket, videókat küldtek a szervezőknek. Az iskolai felvonulásokról készült videóbeszámoló itt látható.

 

A World Climate March akcióhoz Magyarországról nem csupán iskolák csatlakoztak, hanem családok, civil szervezetek, egyéni résztvevők is ott voltak a megmozdulásokon. Több mint 6000 ember 9000-nél is több kilométert tett meg az éghajlatvédelemért. A Magyar Természetvédők Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség fiatal aktivistái az akció eredményeit a glasgow-i klímacsúcson bemutatták a magyar delegáció vezetőjének, Steiner Attila államtitkárnak is. A fiatal aktivisták javaslatokat fogalmaztak meg, hogyan tudna Magyarország radikálisabb válaszokat adni az éghajlatváltozás kihívásaira. A többi közt azt sürgetik, hogy a kormány adjon érdemi pénzügyi segítséget a háztartásoknak a lakóépületek szigetelésére és indítson széleskörű szemléletformáló kampányokat a fiatal nemzedékek számára.

 

A klímacsúcsra a fiatalok nem repülővel tették meg a hosszú utat, hanem busszal érkeztek. A konferencia programjain túl pedig a civil megmozdulásokhoz is csatlakoztak: részt vettek például a klímaigazságosságért szervezett százhúszezer fős demonstráción is.

 

Farkas István