És Ön frontérzékeny? Mérhető hatással vannak egészségünkre az időjárási frontok

Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy valóban befolyásolják egészségünket a hideg- és a melegfrontok. A klímaváltozás következtében egyre változékonyabb az időjárás. Ezt mindenki érzékeli, egy friss tanulmány azonban arra is rámutat, hogy a meteorológiai paraméterek, például fronthatások, hőséghullámok valóban hatással vannak a heveny szív- és érrendszeri tünetek megjelenésének idejére. Az összefüggések feltárása, számszerűsítése pedig segítheti a célzott megelőzési stratégiák készítését.

Ha időjárási front közeledik, fájhat a fejünk, álmosabbak vagyunk, esetleg türelmetlenebbek. Köztudott az is, hogy a frontok jobban megviselik az időseket, krónikus szív- és érrendszeri panaszokkal élőket. A CardiometeorologySM nevű tanulmány most hazai bizonyítékokat is szolgáltatott arra, hogy a meteorológiai paraméterek (pl. fronthatások, hőhullámok) hatással vannak a heveny szív- és érrendszeri tünetek megjelenésének idejére.

Boussoussou Nora és munkatársai (2019) azt tűzték ki célul, hogy együttesen vizsgálják a légköri tényezők hatását az akut kardiovaszkuláris történések megjelenésére, beleértve a főbb szív- és érrendszeri rizikófaktorok hatásának vizsgálatát is. A munkához a Semmelweis Egyetem Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszékének öt éves (2009-2013) klinikai adatsorát használták fel. Megállapították, hogy hideg légköri körülmények között megemelkedik a heveny szív- és érrendszeri események száma. Szintén emelkedett az esetszám a jelentősebb hőmérsékletváltozások és páratartalom-változások hatására is. A kutatók emellett szignifikáns összefüggéseket találtak a légköri paraméterek együttes hatása, valamint a heveny ízületi panaszok, a vérben a normál értéket meghaladó koleszterin/triglicerid szint, a cukorbetegség és a korábbról fennálló akut szív- és érrendszeri rizikófaktorok megléte között is.

A kutatást végző szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy a páratartalom és a hőmérséklet együttes hatásai a cukorbetegségben szenvedő betegeknél jelentik a legnagyobb kockázatot a heveny szív- és érrendszeri tünetek megjelenésére nézve. A szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy a napi légköri paraméterek olyan változásai, mint a hőmérséklet, a páratartalom és a szél, összefüggést mutatnak a heveny szív- és érrendszeri megbetegedések fellángoló tüneteinek megjelenésével. A rizikó szintén függ a már meglévő szív- és érrendszeri megbetegedések meglététől, valamint az életkortól.

Boussoussou, N., Boussoussou, M., Merész, G. et al. Complex effects of atmospheric parameters on acute cardiovascular diseases and major cardiovascular risk factors: data from the CardiometeorologySM study. Sci Rep 9, 6358 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-019-42830-6

A légköri paraméterek komplex hatásai az akut szív- érrendszeri betegségekre a CardiometeorologySM tanulmány adatai alapján (a félkövér betűvel szedett értékek esetén az összefüggést szignifikánsnak találták).

 

Dr. Trájer Attila János