Kisebb babák születnek a globális felmelegedés hatására?

A születési súlyt is befolyásolhatja a klímaváltozás

Az átlagos születési súly várhatóan csökken, míg az alacsony születési súly gyakorisága növekszik 2050-re Magyarországon. Ezt valószínűsíti egy friss hazai tanulmány, amely az újszülöttek születési idejét, születési súlyát és a környezet hőmérsékleti adatait vetette össze. A szerzők szerint a globális felmelegedés hatással lehet a születési súlyra, ami azért is aggasztó, mert a koraszülések, illetve a kis súllyal világra jött újszülöttek száma jelenleg is viszonylag magas hazánkban.

 

A koraszületések száma, illetve az alacsony súllyal világra jött újszülöttek száma jelenleg is magas Magyarországon. Ennél fogva egyáltalán nem mindegy, hogy a klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés fog-e, és ha igen, hogyan fog hatni erre a fontos népegészségügyi problémára a jövőben.

forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/koraszul16.pdf

Hajdu Tamás és Hajdu Gábor (2020) tanulmányukban a magyarországi élveszületési regiszter segítségével vizsgálták a terhesség alatti hőmérséklet és a születési súly kapcsolatát. Két meghatározó tényezőt, ún. kimeneti változót vettek figyelembe: a születési súlyt grammban mérve, és az alacsony születési súlyt (2500 gramm alatt). Ehhez az egyéni szintű születési anyakönyvi adatokból készítettek egy adatsort, amely tartalmazta az átlagos születési súly és az alacsony születési súly előfordulási számait egy adott fogantatási évben és a fogamzási héten, az adatokat pedig megye szinten elemezték.

A szerzők a mutatókat a jelenkori hőmérsékleti értékekkel összevetve összefüggéseket kerestek a hőmérséklet és a születési súly, valamint az alacsony születési súllyal született újszülöttek száma között, majd a megismert összefüggéseket felhasználva előrejelzéseket készítettek a 21. század közepi (2040-2059) magyarországi viszonyokra nézve.

Eredményeik szerint a magas hőmérsékletnek való kitettség magzati korban csökkenti a születési súlyt, a megfigyelt hatás ugyanakkor gyengébb az alacsony születési súllyal születés valószínűsége esetében. A terhesség alatt a 25 fok feletti átlaghőmérsékletű napok eggyel magasabb száma 0.46 grammal csökkenti a születési súlyt (a 15-20 fokos napokhoz viszonyítva), azonban ez a csökkenés még a 20-25°C-os tartományban sem elhanyagolható, mivel ez is 0.34 gramm születési testtömeg-csökkenést jelent. A hőmérséklet hatása kissé erősebbnek tűnik a második és harmadik trimeszter alatt.

A tanulmány becslései szerint tehát a klímaváltozás hatására az átlagos születési súly csökkenése és az alacsony születési súlyú újszülöttek arányának emelkedése várható a 21. század közepére. Az átlagos születési súly csökkenése esetében a várható medián változás -15,4 gramm (interkvartilis tartomány: –20,5 és –11,3 gramm). A kis súlyú újszülöttek száma esetén pedig a medián előrejelzés +0,21 százalékpontos növekedést vetít előre (interkvartilis tartomány: 0,10 és 0,35 százalékpont közötti, ami +1,5-2.0% változásnak felel meg). A becsült hatások a télen és tavasszal fogant újszülöttek esetében jelentősebbek.

Dr. Trájer Attila János

Forrás:

Hajdu, T., & Hajdu, G. (2021). Temperature, climate change, and birth weight: evidence from Hungary. Population and Environment, 1-18.

https://kti.krtk.hu/wp-content/uploads/2020/07/CERSIEWP202032.pdf