Hogyan vélekednek a háziorvosok a hőség idősekre gyakorolt hatásáról a klímaváltozás tükrében, Németországban

Az időseket érintő hőhatások egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az éghajlatváltozás és a népesség elöregedése miatt. Egy Baden-Württembergben 2013-ban lefolytatott vizsgálat szerint a háziorvosoknak fontos szerepük van az idősek egészségügyi ellátásában. A hatékony megelőzési intézkedések kidolgozása céljából felmérték a háziorvosok hőség –egészség hatásokkal kapcsolatos véleményüket, tapasztalataikat huszonnégykét szakértői interjú segítségével. 

A háziorvosok általában tisztában voltak a hőség egészségügyi hatásaival, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre és a folyadék- és elektrolit háztartási zavarokra összpontosítva. Véleményük szerint ennek legfőbb oka a népesség öregedése, meglepő azonban, hogy az éghajlatváltozás hatásait sokan bizonytalannak ítélték. Nagyon fontosnak tartják a magas szintű ápolást és az időseket ellátó szociális hálózatot a hatások csökkentésében.

A háziorvosok ismerték a hőhullámok jellemzőit és a hőségriasztás kritériumait. A sérülékeny csoportok fő kockázati tényezői is ismertek számukra. A háziorvosok általában tisztában voltak a hőség egészségkockázataival, elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és a folyadék-háztartási zavarokat, a kiszáradást emelték ki. Többen említették a demencia miatti korlátozott veszélyérzetet és cselekvőképességet. Eltért viszont a véleményük a szakirodalomban közöltektől a halálozással és például a légzőszervi megbetegedésben szenvedők kockázatairól, vagy a potenciálisan kockázatos gyógyszerekre gyakorolt hatások tekintetében. A legtöbb (14/24) háziorvos a gyógyszerbevitelt említette, mint egészségkockázatot. Leggyakrabban a közismert vérnyomás csökkentőket nevezték meg (béta-blokkolók és a kalcium antagonisták), valamint a vízhajtókat. Kifejtették, hogy ezek a gyógyszerek keringési problémákhoz, például ájuláshoz vezetnek, növelik a kiszáradás kockázatát.

Amikor arról kérdezték őket, hogyan látják a hőség egészségre gyakorolt hatását idős betegeikre, néhány háziorvos megemlítette, hogy rendelőikben nem nagyon szembesültek a hőség egészségügyi hatásaival. Több háziorvos azzal érvelt, hogy a hőség egészségügyi hatásai gyakran nem voltak egyértelműek. A hőséggel kapcsolatos halálozást is kevesen említették

A háziorvosok eltérően ítélték meg a hőség-egészség hatások aktuális jelentőségét attitűdjeiktől függően:

(i) az idősek érzékenysége,

ii) az ápolási ellátás helyzete (azaz mennyire tudnak igénybe venni megfelelő szintű szociális ellátást) és

iii) a hőségnek való kitettség (azaz a hőhullámok intenzitása, hossza, gyakoriság) Baden-Württemberg tartományban. A hőség-egészséghatás jövőbeli jelentőségét a legtöbb háziorvos növekvőnek ítélte. Ennek legfőbb okaként a népesség elöregedését jelölték meg, míg az éghajlatváltozás hatásait sokan bizonytalannak ítélték. A háziorvosok megítélése, amely részben eltér a szakirodalomtól, azt mutatja, hogy a háziorvosok hőség-egészségkockázatokkal és az éghajlatváltozással kapcsolatos ismereteit és tudatosságukat erősíteni kell. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy az ambuláns egészségügyi ellátásban a hőség-egészségkockázatokkal kapcsolatban további kutatásokra van szükség. Hangsúlyozzák, hogy a magas szintű ápolás és az időseket ellátó szociális hálózat fontos elemei az egészségügyi ellátó rendszer fontos elemei.

 

 

A háziorvosok megítélése az időseket érintő hőség egészségügyi hatásainak jövőbeli jelentőségéről.

Megjegyezzük, hogy a felmérés 2013-ban készült és viszonylag kevés orvos bevonásával, ezért az eredményeket fenntartással kell kezelni. Másrészt viszont a részletes irodalom keresés nem adott ki újabb, átfogó felmérésről szóló közleményt. Mivel az orvosoknak a klímaváltozással kapcsolatos általános véleményéről szóló közlemény (1) is felhívja a figyelmet az orvosképzés szerepére, ezért tartottuk fontosnak bemutatni ezt a tanulmányt.

 

dr. Páldy Anna

 

Hivatkozás

Kotcher J, Maibach E, Miller J, Campbell E, Alqodmani L, Maiero M, Wyns A. Views of health professionals on climate change and health: a multinational survey study. Lancet Planet Health. 2021 May;5(5):e316-e323. doi: 10.1016/S2542-5196(21)00053-X. Epub 2021 Apr 8. PMID: 33838130; PMCID: PMC8099728.ezt

 

Herrmann A, Sauerborn R. General Practitioners' Perceptions of Heat Health Impacts on the Elderly in the Face of Climate Change-A Qualitative Study in Baden-Württemberg, Germany. Int J Environ Res Public Health. 2018 Apr 24;15(5):843. doi: 10.3390/ijerph15050843. PMID: 29695135; PMCID: PMC5981882.