Megrendülve tudatjuk, hogy elhunyt Tamás Pál

76 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség után szerda este elhunyt Tamás Pál, a  Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének volt igazgatója, professzor emeritusa. Pályáját a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében kezdte, majd 1998 és 2009 között az intézmény igazgatója volt, egyetemi tanár, számos hazai és külföldi egyetem vendégprofesszora, emellett a Magyar Szociológiai Társaság elnökeként is dolgozott.

Temetésére 2024. július 17. (szerdán) 9 órakor, Kozma utcai Izraelita Temetőben kerül sor (Budapest X. Kozma utca 6.).

Tamás Pál (1948–2024) döntően a kommunikáció- és médiatudomány, a tudásszociológia, az innováció és integráció aktuális kutatási és gyakorlati kérdéseivel foglalkozott. Számos esetben generálója volt a hazai politikai változásoknak a nemzetközi trendeket figyelembe véve. Többnyelvű szakirodalmi olvasottsága és mérnöki precizitása ötvöződött a társadalomtudományi érdeklődésével, amelynek eredményeként jelentős hazai és nemzetközi projektekben integráló szerepet töltött be. Az 1980-as évektől a tömegkommunikációs és közvélemény kutatásokban volt szemléletformáló, majd a 2000-es évektől a jövőkutatások és a fenntartható fejlődés, az EU-s csatlakozás, az integráció kérdései foglalkoztatták. Színes előadói képességeit hazai és nemzetközi konferenciákon, vitákon ismerhette meg a közönsége. Kutatói és oktatói munkájának középpontjába mindig az aktuális tudományos kérdések elméleti, módszertani megújítását állította, ezzel a fiatal kutatók, egyetemi hallgatók számára sajátos iskolát teremtett.  Érdeklődésének gazdagságát tükrözik szaktudományos könyvei, folyóiratcikkei, vitairatai. Az MTMT 455 publikációját tartja nyilván (31 önálló könyv, 105 könyvrészlet 101 folyóiratcikk, 257 közlemény).

Magánemberként valamennyi művészeti ág, irányzat érdekelte, különösen a zene, a képzőművészet és a kortárs előadóművészet.

Kutatói, vezetői pályafutásának állomásai:

Igazgató MTA Szociológiai Kutatóintézet (1998–2009) Igazgató, MTA Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpont (MTA Szociológiai Kutató Intézet egyik jogutódja) (1993–1998) Megbízott igazgató, MTA Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpont (1991–92) Tudományos igazgató, Magyar Közvéleménykutató Intézet (1988-1991) Tudományos titkár, MTA Szociológiai Kutatóintézet (1974–1978) Kutató, MTA Szociológiai Kutatóintézet (1974–1991) Munkatárs, Nemzetközi Újságíró Szervezet Tömegkommunikációs Kutatóirodája, Budapest (1972–1974)

Hazai és nemzetközi egyetemeken sikerrel oktatott, kiemelten évtizedeken át a BME-n, Doktori Iskolákban (ELTE, BME, KLTE), vendégprofesszorként több alkalommal Berlinben, Bécsben, Bostonban, Montrealban, Pozsonyban és Kijevben.

A Kutatási Dokumentációs Központban négy fontos gyűjteménye található.

Halálával jelentős veszteség érte a hazai és nemzetközi társadalomtudományi gondolkodókat, intézményeket.