Szikra Dorottya a Telex podcastjában beszélt a családpolitikai szigorításokról és a magyarországi szociálpolitika általános kérdéseiről

A podcast meghallgatható ITT.

A Telex podcastjában Szikra Dorottya Brückner Gergellyel beszélgetett a kormány családpolitikai szigorításairól és a magyarországi szociálpolitika általános kérdéseiről. 

Az adás az alábbi kérdéseket is érinti:

  • Miben hasonlít az államszocializmusból megismert szociálpolitika és a mai? Miben kanyarodik el nagyon Magyarország az uniós szociális modelltől?
  • Milyen nőket érintő közpolitikákban teljesít jól a Fidesz, hol szorgalmazzák a nemek közti egyenlőséget, és hol egyáltalán nem? Hogyan növelik egyes intézkedések a családon belüli nemi egyenlőtlenségeket?
  • Ki nyer azon, hogy nem közvetlenül támogatja ez embereket a kormány? Valóban főként családpolitikai célúak az annak hirdetett politikák, vagy valami más van a háttérben?
  • Mi az az illiberális jóléti állam, mit jelent a Magyarországra gyakran használt kifejezés szociálpolitikai szempontból? Mik a különbségek és hasonlóságok a török és a magyar modellben? Milyen összefüggés van a jóléti juttatások alakulása és a jogállami intézmények állapota között, általánosítható-e ez az autoriter rezsimekre?
  • Mik azok a dolgok, amelyekben baloldalibb például az Erdoğan-rezsim szociálpolitikája, mint Orbáné? Miben hasonlít az orosz és a magyar családpolitikai retorika?
  • Hogy lehetséges, hogy a családi adókedvezmény ellenére a magyar adórendszer a leginkább az egyedülálló, jól kereső embereket támogatja? Miért nem mondhatjuk azt, hogy általánosságban családbarát a Fidesz politikája?