Interjú Kerényi Szabinával és Olt Gergellyel megjelent tanulmányuk kapcsán a magyarországi környezetvédelemről, környezetvédelmi tiltakozásokról (444.hu)

Aron Buzogany, Szabina Kerényi, Gergely Olt: Back to the grassroots? The shrinking space of environmental activism in illiberal Hungary című 2022-ben az Environmental Politics folyóiratban megjelent tanulmánya kapcsán készített interjút Kerényi SZabinával és Olt Gergellyel a 444.hu. 

Részlet a cikkből: 

"A 2010-es évek két emblematikus budapesti környezetvédelmi ügyén, a Római partra tervezett mobilgát elleni küzdelmen és a Liget-projekttel szembeni hadakozáson keresztül vizsgálták meg, hogy az illiberális Magyarországon milyen lehetőségei vannak a környezetvédelmi aktivizmusnak, és milyen minták szerint zajlanak az ilyen témájú megmozdulások. Ahogy a kutatás fogalmaz: „közelebbről tudtuk megmutatni, hogy ezek a tiltakozó megmozdulások hogy zajlanak le, és hogy alakul át a civil társadalom egy olyan ellenséges környezetben, ahol egyre szűkül számára a tér, és hogy mindez hogy vezet súrlódásokhoz a mozgalmon belül”.

A két tüntetéssorozat figyelemmel kísérése mellett a kutatók több interjút készítettek ezek szervezőivel, résztvevőivel. Ezek alapján jutottak arra a két végkövetkeztetésre, hogy „a magyarországi illiberális állam felemelkedésével egyre fogynak a politikai lehetőségek, és ez egyre lokálisabb, egyre depolitizáltabb stratégiákhoz vezet”, és hogy „az illiberalizmus elleni küzdelmet gyengíti a politikaellenes attitűd és a környezetvédők közötti belső feszültségek”.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire lehet budapesti ügyekből általános következtetéseket levonni a teljes magyar környezetvédő mozgalomra, de Olt és Kerényi szerint ha Pesten nem kapcsolódnak ezek a megmozdulások pártokhoz, nagy civil szervezetekhez vagy nemzetközi környezetvédőkhöz, akkor feltételezésük szerint ez vidéken még inkább így van. Azt elképzelhetőnek tartják, hogy a helyi környezetvédők közötti konfliktusok máshogy játszódnak le vidéken, mint Budapesten, de ez az összképen nem sokat változtat."