Szalma Ivett nyilatkozott a tudatos gyermektelenség arányáról és megítéléséről Magyarországon (Telex.hu)

Az alábbi cikkben Szalma Ivett (TK SZI) családszociológus nyilatkozik: Liptai Lívia: Miért dühít valakit az, ha más nem akar gyereket? | Telex.hu, 2023. január 29. 

A teljes cikk a következő linken olvasható: Liptai Lívia: Miért dühít valakit az, ha más nem akar gyereket? | Telex.hu, 2023. január 29. 

Részlet a cikkből:

Szalma Ivett azt mondja, kutatásai kezdetén szinte mérhetetlen volt azok száma, akik tudatosan nem akartak gyereket. „Volt nagyjából 10 százalék gyermek nélküli, és mondjuk 1-2 százalék, aki tudatosan nem akart gyermeket. Azóta mind a két csoport jelentősen növekedett, a gyermektelenség a vizsgálatok szerint általánosan megugrott, sokkal magasabb lett, most 18 százalék. Mindezek ellenére a gyermektelenek aránya egyáltalán nem kiugróan magas Magyarországon. Sokkal magasabb ez az arány a német ajkú társadalmakban, illetve például Olaszországban. Nálunk inkább azok száma nő, akik egy gyermeket választanak. Ami magyarázható azzal, hogy az a társadalmi norma domináns, hogy kell egy gyerek a boldogsághoz, a teljes élethez. Ugye egy gyerekkel is le lehet ezt tudni, ehhez nem kell kettőt vállalni.”

A szociológus szerint a tudatosan gyermektelenek száma azóta sem ütötte át azt a határt, hogy külön vizsgálni kellene a csoportot. „Mégis fontos ezt a témát kutatni a növekvő tendencia miatt, hiszen előreláthatólag a jövőben is nőni fog a gyermektelenek aránya, ezen belül azoké is, akik tudatosan nem vállalnak gyereket. Őket pedig gyakran bélyegzik nem normálisnak, megkérdőjelezik a döntéseiket” – mondja Szalma Ivett.