Szalma Ivettel (TK SZI) nyilatkozott a magyarországi demográfiai folyamatok kapcsán (Telex.hu)

Az alábbi cikkben Szalma Ivett (TK SZI) családszociológus nyilatkozik: Liptai Lívia: Miért nem szüljük tele az országot? És miért is kéne? | Telex.hu, 2022. szeptember 18.

A cikk a következő linken olvasható: Liptai Lívia: Miért nem szüljük tele az országot? És miért is kéne? | Telex.hu, 2022. szeptember 18.

Részlet a cikkből:

Nem a család változott ennyit, hanem az, ahogyan a családra tekintünk

„A családszociológia sokáig dögunalmas téma volt, a kutyát nem érdekelte azon a pár emberen kívül, aki ezzel foglalkozott. Ehhez képest eljutottunk oda, hogy mára a legprovokatívabb témává vált, így lettem punk szociológus – mondja Szalma Ivett családszociológus, az Társadalomtudományi Kutatóközpont Reprodukciós Döntéseket Vizsgáló Lendület-kutatócsoport vezetője. – Pedig nem a család változott ennyit, hanem az, ahogyan tekintünk a családra.”

Szalma Ivett szerint nem az a valódi kérdés, hogy hogyan érhetnénk el, hogy több gyerek szülessen. „Magával a kérdésfeltevéssel sem értek egyet. Az kéne, hogy a kérdés legyen, hogy hogyan alkalmazkodjon a társadalom ahhoz, hogy a családok egyre kevesebb gyereket vállalnak. Több gyerek kell – ezen a paradigmán nem tudunk túllépni. Főleg a kis országokban téma ez, és ez a pronatalista álláspont egyéni szinten is lecsapódik: szülnöm kell a közösségért. Csak egy szűk réteg kérdőjelezi meg ezt. Pedig lehet, hogy az lenne a jobb, ha ugyanolyan érvényes lenne azt választani, hogy valaki nem vállal gyereket, mint azt, hogy igen.