Kovách Imre a kulturális identitásképzésről és a 2022-es választásokról beszélt (444.hu)

A cikk a következő linken olvasható: Szurovecz Illés: A paraszti romantika újraélesztésével és a helyi eliteken keresztül uralják Orbánék a vidéket | 444.hu, 2022. április 17.

Részlet az interjúból:

„Ha valaki elégedetlen a társadalom által ráruházott szereppel, szívesen találkozik olyasmivel, amire a közössége, a falu, a kisváros vagy az utca büszke lehet. Aki azt gondolja, hogy a társadalom másik része kulturálisan alsóbbrendűként tekint a vidékiekre, megpróbálhatja ellensúlyozni a helyi értékek felfedezésével, leporolásával, újraértelmezésével. Lehet ez bármi: épített örökség, habitus, népviselet, ételek, helyi híres emberek.”

„Mindez fokozottan jelen van a falunapokon, helyi versenyeken. Nagyon fontos, hogy ezeken többnyire nem szednek belépőjegyet, tehát az elesettebb társadalmi csoportok is megtapasztalhatják a büszkének lenni, a tartozni valahova érzését.”

„Tömeges igény volt arra, hogy »történjen már nálunk is valami, ahová elmehetek, és megmutathatom az unokámnak, hogy olyan helyen él, ami tele van érdekességekkel, és itt is élhető a világ«”– mondja Kovách. Szerinte ezek az alkalmak egyúttal elbeszélhetővé teszik a hely és a család történetét, akár olyan múltbéli tabukat is, mint hogy „annak idején bejöttek a katonák, és rosszat csináltak”. Mindez alapvető emberi szükséglet, de „a kis falvakban erősítheti a szellemi, kulturális egyenjogúság érzését is”.