Kovách Imrét (TK SZI) a magyar vidéki társadalomról kérdezte a HVG

Hamvay Péter: Kovách Imre: Nagyon vonzó ellenzéki ajánlat kell, hogy a változásra szavazzanak a falvak. HVG, 2022. február 5.

Részlet az interjúból:

Hamvay Péter (HVG): A Medián legutóbbi felmérése szerint a községekben élő biztos szavazók csaknem fele a folytatásra, azaz a Fidesz–KDNP-szövetségre voksolna, s csak 24 százalékuk választaná az egyesült ellenzéket. Tapasztalatai és szociológiai felmérései is ezt erősítik meg?

Kovách Imre: Bár mi nem a politikai szimpátiákra vagyunk elsősorban kíváncsiak, novemberben készült egy még nem publikált nagy mintás, ötezer fős felmérés, amiből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a bizonytalanok közül sokan elégedetlenek a kormánnyal. Köztük lehetnének tartalékai az ellenzéknek, ha lenne erőteljesebb üzenete a számukra.

Hamvay Péter (HVG): Nem elég jó hívószó a szociális juttatások emelése és a korrupció elleni harc?

Kovách Imre: Talán nagyon egysíkú az a kommunikáció, amivel az ellenzék meg akarja szólítani a vidéket. Az alsóbb jövedelmi szegmensben élők nem tapasztalják a mindennapokban a korrupciót, hiszen ők nem indulnak közbeszerzéseken. Érzékelik ugyan a kiszolgáltatottságot, de néhány kirívó eset kivételével nem olyan durván, hogy ez változtatásra sarkallja őket. Megítélésem szerint a megélhetési nehézségek sokkal nyomasztóbbak számukra.