Katona Noémi az idősgondozásról adott interjút a Népszavának

Egyre több piaci szolgáltató jelenik meg az idősgondozásban, de a fizikai igények kielégítése kevés a gondozottak jóllétéhez – mondja egy kutatás alapján Katona Noémi szociológus. Az interjú elérhető az alábbi linken: Gulyás Erika: Stopperrel mért ellátás | Népszava, 2022. január 10.

Katona Noémivel készített teljes interjú elérhető az alábbi linken: Gulyás Erika: Stopperrel mért ellátás | Népszava, 2022. január 10.

Részlet az interjúból:

Gulyás ErikaA gondoskodás megszervezéséhez egy sokszereplős hálózat kell, aminek része az állam, a család, de benne vannak a kisebb közösségek, önkormányzatok, alapítványi vagy egyházi szervezetek és a piaci szereplők is. Hogy zajlik ez a mindennapokban?

Katona Noémi: A családoknak mindig hatalmas logisztikai feladat az egyes szereplők közötti együttműködés megszervezése, hogy mindig legyen valaki, aki az idős emberről gondoskodik. Önmagában ennek az összerakása minden héten sok órát igényel még akkor is, ha a gondozás nagy részét nem a család végzi. A házi segítségnyújtás és a szociális étkezés megszervezése nagyobbrészt az önkormányzatok feladata, de kutatásaink során azt látjuk, a családok sokszor nincsenek tisztában azzal, mire jogosultak. Nem boldogulnak a bürokráciával és gyakran előfordul, hogy feladják a harcot, lemondanak a segítségről. Ha mégis kapnak gondozót, az nagyon rövid ideig tud ott lenni az idős ember mellett. Vannak civil és egyházi szervezetek, amelyek kijárnak az idős ember otthonába, de az ő kapacitásaik is végesek, így sokszor a család csak úgy tudja megszervezni a folyamatos felügyeletet, ha egyik nap az egyik szervezettől, másik nap egy másiktól megy a gondozó. Ez nagyon rossz a gondozottaknak, különösen a demens időseknek, mert a fürdetés, etetés intim viszonyt jelent, nagyon megterhelő, ha sok idegent kell elfogadniuk. Nagyon gyakori tehát, hogy a fizikai igényeket sikerül valahogy kielégíteni, de a szociális és érzelmi kapcsolat mégsem alakul ki. Összerakják a mozaikot, de a megoldás mégsem jó.

Gulyás ErikaErre mondta nemrég egy konferencián, hogy súlyos társadalmi gondot okoz, ha a gondozás piaci munkává válik?

Katona Noémi: A kijáró piaci szolgáltatók gyakran perc alapon számolnak el a családokkal, ami nagyon messze áll a gondozási, ápolási tevékenység lényegétől. Ennek egy durva példája, amit egy családtag mesélt, hogy az őket először látogató gondozó az édesanyja szájába próbálta erőltetni a kanalat, hogy időre végezzen az etetéssel. Persze hogy tiltakozásul ellenállt és nem evett. A piaci logika sokszor ellentétes a gondoskodás lényegével.