Interjú készült Kristóf Lucával az újonnan megjelent, Kultúrcsaták című könyvéről (Könyvterasz)

Részlet az interjúból:

"Könyvterasz: Lecserélhető a kulturális elit?

Kristóf Luca: Ha elit alatt azokat értjük, akik fontos kulturális pozíciókban ülnek, nos, ők többnyire lecserélhetők. A kultúrcsaták, amelyekről a könyvemben írok, többnyire éppen erről szólnak. Egyes területeken, mint például a színház, különösen látványos-botrányos módon. De a kutatásaimból az is kiderül, hogy a teljesítmény megalapozta kulturális tekintély nagyon is maradandó. Ezt – a gazdasági tulajdonnal ellentétben – nemigen lehet hatalmi eszközökkel elvenni vagy odaajándékozni valakinek. Így aztán nincs két elit, a „legnagyobb magyar írót”, ha van ilyen, nem lehet lecserélni egy másik legnagyobb magyar íróra.

Könyvterasz: Nálunk alapvetően mi befolyásolja az értékválasztást?

Kristóf Luca: Ez talán az egyik legnehezebb kérdés. Ha a kulturális szekértáborokat nézzük, azok nagyon messzire nyúlnak vissza az időben, a népi-urbánus ellentét több mint százéves. De a huszadik század történelmi katasztrófáiban való családi érintettség, illetve természetesen a gyerek- és fiatalkori szocializáció is sokat számít. Nem véletlen, hogy az iskolai tankönyvek, a nemzeti alaptanterv sokszor kerülnek politikai viták kereszttüzébe. A magyar társadalom politikailag erősen megosztott, és a politikai preferencia sokszor a kulturális választásokat is befolyásolja. Persze ez sem egy egyoldalú, inkább körkörös folyamat."

A teljes interjú az alábbi linken olvasható: A tekintélyt nem lehet elvenni – Beszélgetés Kristóf Lucával. Könyvterasz, 2021. augusztus 20.