Katona Noémi (TK SZI) a Népszavának adott interjút az idősgondozásról

Ezrek vándorolnak a keleti országokból jól szituált idős nyugati polgárokat gondozni. Az európai társadalom elöregedése pedig csak felpörgeti ezt a folyamatot. Katona Noémi szociológus helyzetértékelése. Az interjú elérhető az alábbi linken: Gulyás Erika: Ezrek vándorolnak a keleti országokból jól szituált idős nyugati polgárokat gondozni | Népszava, 2021. július 31.

A Katona Noémivel készített teljes interjú elérhető az alábbi linken: Gulyás Erika: Ezrek vándorolnak a keleti országokból jól szituált idős nyugati polgárokat gondozni | Népszava, 2021. július 31.

Részlet az interjúból:

Gulyás Erika: Arra kell készülni, hogy a gondozók kiáramlása miatt akár nálunk, akár a szomszédos országokban ellátatlanul maradnak az idősek tömegei?

Katona Noémi: Már ma is van ilyen gondoskodási hiány és ez növekszik. Nem véletlenül adtuk a térségünk országainak gyakorlatáról szóló, a Friedrich Ebert Alapítvány kiadásában nemrég megjelent tanulmánykötetünknek azt a címet, hogy „A gondoskodási hiány felé”. A gondoskodási migráció azonban csak az egyik oka a hiánynak, az egész kontinens idősödik, s ha az állam ezzel nem tart lépést, nem szán ezzel arányosan egyre több pénzt az ápolásra szoruló idősek ellátására, akkor növekedni fog az idősek ellátatlansága. Nálunk a szociális szféra a legrosszabbul fizetett szektor régóta, a szakembergárda elöregszik, jó részük közeledik a nyugdíjkorhatárhoz, a piaci megoldásokat pedig nagyon sokan nem tudják megfizetni, ezért nő a gondoskodási hiány.

A gondoskodás hiányáról készült publikációk itt olvashatók: