Sik Endre a morális pánikkeltésről beszélt az új népszavazás kapcsán (168 Óra)

A teljes interjú az alábbi linken olvasható: Barát József: Sik Endre: Harckészültségben tartja a Fidesz-híveket a népszavazás | 168 Óra, 2021. július 30.

Fotó: Merész Márton

Részlet az interjúból:

Barát József: Úgy látszik, a kormány olyan kíváncsi az állampolgárok véleményére, hogy már nemcsak konzultálni akar, de népszavazást is szeretne. A vészhelyzet elvben kizáró ok lehetne, de már az sem akadály. Jobb eszköz bármire a népszavazás, mint a nemzeti konzultáció?

Sik Endre: A kormány egyáltalán nem kíváncsi a válaszokra sem a nemzeti konzultáció, sem a népszavazás esetében. A nemzeti konzultáció valójában nagyon durva eszköz arra, hogy megmondják az embereknek: hogyan kell gondolkodniuk. A kérdéseknek álcázott állítások azt sugallják, hogy éppen mitől kell félni, kik bajaink okozói, akiktől csak ő védhet meg minket. Ez valójában kőkemény szellemi erőszak. A népszavazás kérdései kevésbé durvák. Igaz, árad belőlük némi monotónia, de igazából profi kérdések. Akár lehetne is gondolkodni rajtuk, ami megkülönbözteti őket a nemzeti konzultáció kérdéseitől, mert azok többségére nem is lehet értelmesen felelni. De a kormányt ebben az esetben sem érdekli, hogy az emberek mit gondolnak.

Az érdekli, hogy tematizálja a közbeszédet, meghatározza, hogy az emberek mivel foglalkozzanak, és mivel ne. Ebből a szempontból ugyanaz a stratégia, mint a nemzeti konzultáció esetében. Ám a népszavazási kérdéseket nem kísérik hasonlóan hosszú, durva felvezető mondatok, amelyekben a kérdező előre elmagyarázza, hogy miről mit kell gondolni, és felsorolja a bűnbakokat: Brüsszelt, Sorost, a migránsokat. Itt még a válaszok alternatívái is rendben vannak: a nemzeti konzultáció kérdései gyakran úgy vannak kidolgozva, hogy csak az elvárt választ lehessen rájuk adni: csak kicsit vagy nagyon van igaza a kérdezőnek.