A TK SZI munkatársa, Zombory Máté nyitóelőadást tartott az Angelusz Szakkollégium XVII. Éves Konferenciáján

"Válságtudat, szociológia, demokrácia. Szalai Sándor a háború utáni években" címmel tartott előadást Zombory Máté az ARTSZ XVII. Éves Konferenciáján.

Zombory Máté "Válságtudat, szociológia, demokrácia. Szalai Sándor a háború utáni években" címmel tartott nyitóelőadást az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium XVII. Éves Konferenciáján.

Az előadás absztraktja:

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „XVII. Éves Konferencia Válságtudat, szociológia, demokrácia. Szalai Sándor a háború utáni években Zombory Máté 13:00” "1946-ban Szalai Sándor megkapta a budapesti egyetem társadalomelmélet tanszékének vezetését, és 1950-es letartóztatásáig a magyar szociológia iskolateremtő szereplője maradt. Tevékenysége azonban távolról sem korlátozódott a "tudomány", és még kevésbé a "szociológia" diszciplináris területére. Az előadásban bemutatom szerteágazó közéleti tevékenységét a jelzett időszakban, ami szervesen összefüggött azzal, amit a társadalomtudományról és annak szerepéről vallott. Hogyan nézett ki a Szalai-féle meg nem valósult társadalomtudomány-eszmény? És miért inspiratív számunkra ma?"

 

Az ARTSZ ÉVes Konferenciájának absztraktfüzete itt érhető el: https://cutt.ly/YbLulGI