Gyászhír: Elhunyt dr. Rozgonyi Tamás, intézetünk egykori munkatársa

Rozgonyi Tamás életének 80. évében, 2021. április 29-én elhunyt. Rozgonyi Tamás 1964-ben szerezte meg a szociológiai tudomány kandidátusa címet. Fő szakterülete a gazdaság- és szervezetszociológia volt. 2011-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Tibori Timea a következőként emlékezik meg róla:

"Az MTA Szociológiai Kutatóintézetének többszörös átalakításában, átszervezésében, 1963-tól kezdve, mindig úgy vett részt, hogy azt erősítette, amivel a diszciplínát lehetett tovább éltetni, és minden erejével, érvelési képességével következetesen igyekezett a feleket a kompromisszumos megoldások felé terelni a tárgyalások során.

Mindig meghatározó tagja volt az intézet vezetésének, de sosem törekedett kizárólagos döntéshozatalra, véleményformálásra. Harmóniára, egyensúlyra vágyott, és ezt erősítette másokban is, amit barátai, kollégái, tanítványai egyaránt nagyra becsültek.

Nehéz volna megfejteni a titkát, hogyan vált szinte mindenki által kedvelt munkatárssá, baráttá, határozott vitapartnerré, vagy kedves beszélgetővé. Elég, ha felidézzük szellemes és közvetlen modorát, mindig mozgékony alkatát és meggyőző, biztató tekintetét."

In Memoriam | Biztató tekintet – Rozgonyi Tamás

A  Szociológiai Intézet közössége részvéttel osztozik a hozzátartozók gyászában.