30 éve jelent meg Antal László tanulmánya a beteg-utak elemzéséről a Medvetánc folyóiratban

Antal László tanulmánya, Beteg-utak - Az érszűkületes betegek ellátásának vizsgálata, itt olvasható >>>

Antal László a Beteg-utak - Az érszűkületes betegek ellátásának vizsgálata című tanulmánya a Medvetánc 1986/4–1987/1-es számában jelent meg. (Utánközlés: In: Miklós, Tamás (válogatta): Medvetánc, Magyar gazdaság és szociológia a 80-as években, Budapest, Magyarország: Minerva, (1988) válogatott kötetben)

A 30 éve megjelent tanulmány különlegessége, hogy az OTKA támogatásával jelenleg is zajlik egy kutatás a betegutakról a magyar egészségügyi rendszerben, amiben kutatónk, Antal László is részt vesz.

Részlet a tanulmányból: 

"Úgy gondoltuk, hogy az egészségügyi rendszer működéséről pontosabb képet kaphatunk, ha az ismert mutatók elemzése helyett azt vizsgáljuk meg, mi történik az orvoshoz forduló betegekkel; a gyógyulni vágyó betegek hogyan találják meg az őket gyógyítani tudó orvosokat; hogyan segít nekik ebben a jelenlegi egészségügyi rendszer (milyen utakat kínál); a hivatalos utakon járva a beteg milyen gyorsan jut el a megfelelő helyre; milyen eltérések vannak a hivatalos utaktól, és a betegek miért veszik igénybe ezeket.

A kérdésekre a beteg-út elemző módszer segítségével kerestük a választ, amelynek lényege, hogy azonos betegségben szenvedő betegek útját vizsgáljuk meg az első orvoshoz fordulástól kezdve. Az utak összehasonlíthatóságához feltétlenül szükséges, hogy azonos betegséggel kezelt betegek útját kísérjük végig, hiszen minden betegségnél más és más lehet a betegút. így viszont megtudhatjuk, hogy a betegségen kívül milyen tényezők befolyásolják a beteg- utakat. A beteg-utakat a betegekkel készített interjúk alapján rajzoltuk fel."