Elhunyt Farkas János

Rövid, súlyos betegség után 2016. július 22-én Budapesten elhunyt Farkas János professzor emeritus, intézetünk egykori igazgatóhelyettese [1969-1973], majd osztályvezetője és később hosszú évekig tudományos tanácsadója. Farkas János a műegyetemi szociológiai képzés alapítója és vezetője volt évtizedekig. Meghatározó szerepe volt a modern magyar technika-, tudomány- és környezetszociológia létrejöttében. A Magyar Szociológiai Társaság volt elnöke [1996]. Számos nemzetközi szakmai testület egyik vezetője, elnöke, társelnöke, nemzetközi szociológiai folyóiratok szerkesztőbizottsági tagja, a Rézler Alapítvány Kuratórium elnöke volt.

Akadémiai pályáját Veszprémben, az ottani akkori műegyetemen kezdte. Majd hamar Budapestre került s egész életét budapesti akadémiai és egyetemi szervezetekben töltötte, több évtizedig professzora volt a Műegyetemnek, ott az utolsó percig tanított, most is készült új őszi előadásaira. Folyamatosan publikált, utolsó monográfiája 2015-ben jelent meg az Akadémiai Kiadónál.

Farkas Jánostól 2016. augusztus 12-én, délelőtt fél 10-kor Budapesten, az Óbudai Temetőben [Bp. III. Bécsi út] veszünk közösen búcsút.

Tamás Pál nekrológja itt olvasható>>