A zöld energia társadalmi kérdései Európában: a kormányzati rendszerek hatása a háztartások energiafelhasználására (GILDED)

Projektvezető: Lee-Ann Sutherland (The Macaulay Institute)

Részt vevő kutatók (MTA SZKI): Csurgó Bernadett, Légmán Anna, Megyesi Boldizsár

Konzorciumi partnerek: The Macaulay Institute in Aberdeen, Scotland The University of Groningen (the Netherlands) Potsdam Institute for Climate Impact Research (Germany), MTA Szociológiai Kutatóintézet, The University of South Bohemia (Czech Republic)

A 2008 decemberében indult három éves projekt a háztartások energiafelhasználásának kérdéseivel foglalkozik. Különös figyelmet fordít a város és vidék problematikára, valamint a különféle kormányzati modellek zöld politikájának hatékonyságára. Mivel az EU tagállamainak éghajlati adottságai, kultúrája, törvényi szabályozása, infrastruktúrája (fűtés, szállítmányozás, élelmiszer ellátás) különböző, a kutatás öt tagországban zajlik. Így megállapítható lesz, hogy mely intézkedések alkalmazhatók a leghatékonyabban a különböző szakterületeken, illetve az európai régiókban, a régi és az új tagállamokban.

Az Európai Unió 7. keretprogramja finanszírozásában megvalósuló kutatás vezetője a skóciai Macaulay Intsitute. Együttműködő partnerek a Potsdam Institute for Climate Impact Research (Németország), a University of Groningen (Hollandia), az Institute of Systems Biology and Ecology of Academy of Sciences of Czech Republic, valamint az MTA SZKI. A munkában szociológusok, pszichológusok, földrajztudósok, közgazdászok és informatikusok vesznek részt.

Honlap: www.gildedeu.org