Gárdos, J., Hungler, S., & Illéssy, M. (2024). Anti-pluralism, Labour Market Policy and the Pandemic: Political Uses and Social Consequences of COVID-19 in Hungary

Gárdos, J., Hungler, S., & Illéssy, M. (2024). Anti-pluralism, Labour Market Policy and the Pandemic: Political Uses and Social Consequences of COVID-19 in Hungary. Social & Legal Studies0(0). https://doi.org/10.1177/09646639241233939. Online first. Q1.

Cikkünk szociológiai, jogi és politikatudományi megközelítéseket ötvözve vizsgál néhány, a világjárvánnyal kapcsolatos politikai intézkedést, és elemzi a munkaerőpiac és szereplőinek a COVID-19 világjárványra adott reakcióit Magyarországon, egy neoliberális nemzeti-populista országban. A munkaadók és munkavállalók körében végzett felméréseink azt mutatják, hogy a munkahelyek megszűnése és a munkaidő csökkentése különösen a munkavállalók kiszolgáltatott csoportjait, köztük a fiatalokat és az alacsony keresetűeket sújtotta, növelve a meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket. A jogszabályi változások súlyosan sértették a munkavállalók egyéni és kollektív jogait, és a munkáltatók számára sem bizonyultak túlságosan hasznosnak. A járvány nem indított el érdemi politikai változásokat, mivel a magyar autokratikus rezsim nem igazán volt érdekelt abban, hogy hatékonyan mérsékelje a járvány közegészségügyre és a munkaerőpiacra gyakorolt sokkoló hatását. Ehelyett a kormány ürügyként használta fel a helyzetet, hogy tovább csökkentse a pluralizmust az ország politikai döntéshozatali folyamataiban.

A cikk szabadon olvasható a https://doi.org/10.1177/09646639241233939 linken.