UNTWIST - Szakpolitikai ajánlások a „feminizmus veszteseinek” mainstream szavazóként való visszaszerzésére - Projektbemutató

   2024. április 18. - 2024. április 18.

A HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) 

Szociológiai Intézete 

tisztelettel meghívja az alábbi eseményére

 

UNTWIST - Szakpolitikai ajánlások a „feminizmus veszteseinek” mainstream szavazóként való visszaszerzésére (Policy recommendations to regain "losers of feminism" as mainstream voters)

Projektbemutató 

 

Időpont: 2024. április 18. csütörtök 13:00 

Helyszín: Az eseményt hibrid formában tartjuk meg.

Személyesen: Szociológiai Intézet 1097 Budapest Tóth Kálmán utca 4.;  B.1.15 tárgyaló

Online: Zoom link: 

https://us06web.zoom.us/j/88151447856?pwd=b9mIKHigNGk0drZUZWTPrxnU8eUaZB.1

Meeting ID: 881 5144 7856
Passcode: 830490

 

A projektről: 

Horizon Europe - Feminisms for a new age of democracy

2023 – 2026

Kutatásvezető a TK SZI részéről: Tardos Katalin

Résztvevő kutatók: Acsády Judit (TK SZI), Balogh Lídia (TK JTI), Paksi Veronika (TK SZI), Sipos Alexandra (TK SZI), Ujlaki Anna (TK PTI).

 

Az UNTWIST célja, hogy a nemek egyenlőségét az EU alapvető értékeként népszerűsítse, és megvédje azt a jobboldali populista pártok nemekkel kapcsolatos retorikája általi fenyegetéstől. A nemek közötti egyenlőséget értékként és életmódként való fenntartását egyaránt célzó szakpolitikai ajánlások kidolgozásával a projekt a demokratikus értékeken alapuló jövő alakításához kíván hozzájárulni. Az UNTWIST először is teszteli azt a hipotézist, miszerint a nem populista, hagyományos demokratikus pártok elmulasztják számos, a nők és férfiak társadalmi helyzetével és viszonyaival kapcsolatos szükséglet és igény megjelenítését, reprezentálását. Másodszor, az UNTWIST felméri a férfiakra és nőkre jellemző választói magatartást a társadalmi nemi szerepekkel kapcsolatos attitűdök szempontjából is. Harmadszor, cél továbbá azoknak a kritikus területeknek az azonosítása, amelyeket illetően feltétlenül szükség van a nők és férfiak szempontjainak megjelenítésére, erősebb politikai képviseletére. Negyedrészt, az UNTWIST megalapozott, kutatási eredményekre támaszkodó szakpolitikai ajánlások kidolgozásához kíván segítséget nyújtani, a nők és férfiak társadalmi szerepéből és viszonyaiból fakadó szükségleteket és igényeket illetően.

Az előadás során részletesebben bemutatjuk az UNTWIST projekt első egy évének magyarországi kutatási eredményeit.

 

https://cordis.europa.eu/project/id/101060836