Algoritmikus menedzsment, munkavállalói részvétel és társadalmi párbeszéd: az Incoding projekt tapasztalatai - Tudásmegosztó szeminárium

   2023. december 11. - 2023. december 11.

Algoritmikus menedzsment, munkavállalói részvétel és társadalmi párbeszéd: az Incoding projekt tapasztalatai

Tudásmegosztó szeminárium

(HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont – Nemzeti Közszolgálati Egyetem –

Információs Társadalom Kutatóintézet)

A szeminárium ideje: 2023. december 11., 14 óra

A szeminárium helye: Társadalomtudományi Kutatóközpont,  JTI tárgyaló, Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest, Tóth K. u. 4.

A magyar kutatócsoport tagjai: Makó Csaba (HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont & NKE Információs Társadalom Kutatóintézet), Illéssy Miklós (HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont), Pap József (Széchenyi Egyetem, Doctoral Program in Business Administration Sciences), Farkas Éva (HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont).

Az Incoding projekt bemutatása

A Big Data-n és a mesterséges intelligencián alapuló technológiai innovációk térnyerése és ezzel párhuzamosan a munkafolyamatokról szerzett adatmennyiség látványos növekedése alapjaiban változtatja meg a munkavégzés gyakorlatát. Miközben egyre több adatot gyűjtünk, azokat egymással kombinálva felhasználjuk, gyakran félig automatizált algoritmusok segítségével, e rendszerek működése a legtöbb esetben a munkavállalók számára átláthatatlan, illetve nem egyszer sérti az adatvédelmi szabályokat is. A mesterséges intelligencia és az algoritmikus menedzsment terjedése komoly előnyöket kínál (pl. teljesítménynövekedés), miközben kockázatokat is eredményez (pl. adatvédelmi szabályok megsértése). Mindezek jelentős kihívásokat jelentenek a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt, és aggodalmakra adhat okot a munkavállalói érdekképviselet és befolyás csökkenése, valamint a munkakörülmények romlása miatt.

Az Incoding projekt (Democracy at Work Through Transparent and Inclusive Algorithmic Management) célja annak tanulmányozása, hogy a munkahelyi társadalmi párbeszéd és a munkavállalói részvétel különböző formái milyen szerepet játszanak az algoritmikus menedzsment szabályozásában annak érdekében, hogy annak már tervezési fázisában érvényesüljenek a társadalmi-munkahelyi inkluzivitás, az átláthatóság és az adatvédelem szempontjai. A szemináriumot a projekt 2024. január 26-án rendezendő madridi zárókonferenciája előtt tartjuk, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

A projektben részt vevő intézmények Centre d'Estudis Sociolòics Sobre La Vida Quotidiana i el Treball – Universitat Autonoma De Barcelona (Spanyolország); Zentrum für soziale Innovation GmbH (Ausztria); Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung gGmbH (Németorság); Department of Sociology – Employment Relations Research Centre FAOS (Dánia); HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont (Magyarország).

A projektet az European Commission,DG Employment, Social Affairs and Inclusion finanszírozza, pályázati azonosító: VP/2020/004/0037