Szociobisztro: Anyacsavar: reprodukció és hatalom kérdései méhen kívül és belül

   2023. június 8. - 2023. június 8.

 TK SZI Szociobisztró bemutatja:

 Anyacsavar: reprodukció és hatalom kérdései méhen kívül és belül

Időpont: 2023. június 08. 18:00 

Helyszín: Nyitott Műhely (1123 Budapest, Ráth György utca 4.)

Népszerű közönségfilm-téma lett a béranyaság intézménye, érzelgős családi drámának induló, vad horrorba átcsapó fércművek aknázzák ki a reproduktív technológia e vívmánya adta sztori-lehetőségeket. Vagyis… éppenséggel érintetlenül hagynak egy sor megkerülhetetlen, és a tárgyhoz szorosan kapcsolódó témát. Pszichothriller ide vagy oda, fel sem teszik például a kérdést, hogy jogot formálhat-e bárki egy másik ember szervére.

A most futó, Mellékhatás című RTL-es magyar szappanopera is csak érinti a gender- és osztály-meghatározottság, a nők kiszolgáltatottságának kérdését, és kesztyűs kézzel bánik az olyan, kényesebb témákkal, mint az önrendelkezés vagy a medikalizáció határainak feszegetése. Megelégszik azzal, hogy a meddőség keservét, a szabályok áthágását, a béranya felett gyakorolt kontrollt problematizálja.
Persze kínos, ha valakit egészséges életmódra kényszerítenek, pláne, ha a narancslé mellett időnként vér folyik, és az sem helyes, ha a mindenható orvos simliskedik és gengszterekkel paroláz. A sorozat apropóján mégis az a szándékunk, hogy mélyebben ássunk a béranyaság témájába: mit mond a nők kizsákmányolásáról, a világ felosztásáról, testről és testpolitikáról? Van-e olyan, hogy biológiai gyerekhez való jog, és mit jelent a termékenységi egyenlőtlenség? Hogyan rendelkeznek a különböző államok nők, gyerekek, testek felett? És hogyan szivárgott vissza a biológia az alternatív normalitásokba?

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Szociobisztró folyt. köv. sorozatkibeszélő klubjának nyár előtti utolsó estéjére.

Vendégek: Balogh Lídia, Neményi Mária
Beszélgetőtársak: Kerényi Szabina és Vajda Róza
Házigazda: Finta László

 

Facebook esemény