CareOrg - Új piaci szereplők az idősgondozásban - induló kutatásról beszámoló

   2023. május 18. - 2023. május 18.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) 

Szociológiai Intézete 

tisztelettel meghívja a következő eseményére

 

CareOrg - Új piaci szereplők az idősgondozásban

-

induló kutatásról beszámoló

 

 

2023. januárjában indult kutatásról tart projektbemutató előadást Gábriel Dóra és Katona Noémi kutatok. 

 

Időpont: 2023. május 18. csütörtök 13:00 

Helyszín: Az eseményt hibrid formában tartjuk meg.

Személyesen: Szociológiai Intézet 1097 Budapest Tóth Kálmán utca 4.;  B.1.15 tárgyaló

Online: Zoom link: 

https://us06web.zoom.us/j/82455024516?pwd=Ky9RT2pYYkpKcVhJSEsvSllXN2p5UT09

Meeting ID: 824 5502 4516

Passcode: 508019

 

A projektről: 

A TK-ban végzett kutatás egy nemzetközi kutatás része, amit a Volkswagen Stiftung támogat. A nemzetközi kutatás során több országban lesz adatfelvétel: Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Románában, Ukrajnában és Magyarországon. A TK-ban végzett kutatás a magyarországi adatfelvételt foglalja magában.

A nemzetközi kutatás az idősgondozás kihívásait és változásait vizsgálja Közép-Kelet-Európában. A demográfiai idősödés miatt egyre növekszik az ellátandó idősek száma. Az állami szolgáltatások azonban nem tartanak lépést a gondoskodási szükségletek növekedésével, így egyre szélesebb körű idősellátási piac alakult ki, ami dinamikusan változik. A kutatás az idősellátás megszervezésére, az ellátás infrastruktúrájára fókuszál és a különböző piacosodási és professzionalizálódási folyamatokat vizsgálja. A projekt a transznacionális munkaerő mobilitás hatásait is elemzi az idősellátás alakulásában.

A Magyarországon végzett kutatásban az idősellátás piacosodására fókuszálunk és az ebben érintett szereplőkkel interjúzunk: idősgondozókat közvetítő ügynökségekkel, privát idősotthonok üzemeltetőivel, online platformok kezelőivel, valamint fizetett házi idősápolást végző gondozókkal és a gondozást megrendelő családtagokkal. A magyar helyzetre jellemző az informalitás: a házi ápolásban gyakori a fekete munka és az informális kapcsolatokon keresztül létrejött munkaviszony; valamint a formális cégek működésében is nagy szerepe van az informális kapcsolatoknak. Kutatásunk érinti a jogi szabályozás kérdését, a formális-informális munkaviszonyokat és a gondozók munka körülményeit, munkajogait. Külön vizsgáljuk a transznacionális mobilitás szerepét (magyar gondozók elvándorlása és a Magyarországon gondozó erdélyi és kárpátaljai gondozók helyzetére).