Szociobisztro: Az északi fény árnyékában: politikai válságok és demokráciavíziók

   2023. január 19. - 2023. január 19.

A TK SZI Szociobisztró bemutatja:

Az északi fény árnyékában: politikai válságok és demokráciavíziók

 

Időpont: 2023. január 19. 18:00 - 20:00

Helyszín: Nyitott Műhely (1123 Budapest, Ráth György utca 4.)

 

Hogyan kell, hogyan érdemes szépen politizálni, országot vezetni? Dániában például olyan csodálatosan klappol minden, ahogy belefeledkezünk a Borgenbe, mint a legszívderítőbb utópiában. A pártok alakulnak, az újságírók ravaszkodnak, a politikusok mosolyogva állják a sarat. A többedik évadra azért már valami bűzlik, mintha lassú rothadásnak indulna a rendszer, a makulátlan sarki tájat beszennyezi az olaj és a korrupció. Meglazulnak a demokrácia eresztékei.
Mi történik, ha a kapitalizmus nem gazdaságilag dől önnön kardjába, hanem a klímaválság kezdi ki, politikai vonalon? Ha a demokrácia mint világrend szétesésének origójába egy szocdem mintaállam kerül, olyan, mint mondjuk a norvég jóléti skanzen a nagy orosz medve árnyékában? Ezzel a kérdéssel játszadozik Jo Nesbø politikai thrillere, A megszállás (Okkupiert).
A januári Szociobisztró esten Zsigmond Csilla kisebbségkutatóval beszélgetünk női vezetőkről, demokráciáról, az anyatermészetről, vagyis a törékeny szépségről. Meg olyan kérdésekről, hogy hogyan lesz idealista vezetőből hatalommániás őrült, és fordul át nacionalista terrorizmusba a honszeretet.

Szervezők, beszélgetőtársak: Kerényi Szabina és Vajda Róza
Házigazda: Finta Laci

 

Facebook esemény