Megváltoztatta-e a Covid-19 pandémia Magyarországon a gyermekvállalás terveket?

   2022. május 5. - 2022. május 5.

 A Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely)

Szociológiai Intézete
tisztelettel meghívja az alábbi eseményére

LENDÜLET kutatási projekt bemutatás  | Megváltoztatta-e a Covid-19 pandémia Magyarországon a gyermekvállalás terveket? előadás 

 

A TK Családtudományi Kutatási Centrum és a Szociológiai Intézet Család és Társas Kapcsolatok Osztály közös eseménye, ahol Szalma Ivett mutatja be röviden LENDÜLET kutatási projektjét, majd 30 percben előadást tart Takács Judittal közösen írt "Megváltoztatta-e a Covid-19 pandémia Magyarországon a gyermekvállalás terveket?" című tanulmányáról. 

Felkért hozzászólóGeambaşu Réka (KRTK RKI; Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet adjunktusa, Babeș-Bolyai Tudományegyetem)

Időpont: 2022. május 05. csütörötk 10:00-11:15 

Helyszín: Az eseményt hibrid formában tartjuk meg.

Személyesen: Szociológiai Intézet 1097 Budapest Tóth Kálmán utca 4., B.1.15 tárgyaló

Online: Zoom link: 

https://us06web.zoom.us/j/83801062388?pwd=UU5wSFN5VjdCejhGOWg4WGFKQ1F1UT09

Passcode: 921308

 

A tanulmány absztraktja: 

 

Szalma Ivett – Takács Judit

MTA TK Lendület Reprodukciós Döntéseket Vizsgáló Kutatócsoport

Megváltoztatta-e a Covid-19 pandémia Magyarországon a gyermekvállalás terveket?

 

Ebben a kutatásban arra kerestük a választ, hogy a Covid-19 pandémia hogyan befolyásolta a gyermekvállalási terveket Magyországon. Korábbi kutatások rávilágítottak arra, hogy olyan makro tényezők, mint az 1989-1990-es rendszerváltás vagy a 2008-as gazdasági válság hatottak a gyermekvállalásra, hiszen mindkét esemény következtében csökkent a fertilitási ráta Magyarországon. Hipotézisünk szerint a pandémia negatívan befolyásolja a gyermekvállalási terveket, azaz sokan a (további) gyermekvállalás átmeneti vagy végleges halasztása mellett dönthetnek.

E kutatás során kvalitatív és kvantitatív adatokat egyaránt felhasználtunk. Negyven 18 és 45 év közötti gyermektelen vagy egygyermekes férfivel és nővel készítettünk félig strukturált interjúkat 2020 őszén. Szintén ugyanebben az időszakban került sor a TK Szociológiai Intézet survey kutatására, amelyben szerepeltettünk a gyermekvállalási tervekkel kapcsolatos kérdéseket is. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a kérdezettek 12%-a számolt be arról, hogy módosult a gyermekvállalási terve a járvány miatt. Az interjúk alapján sikerült feltárni a változások mögötti fő okokat: a közvetlen hatások közül a legfontosabbnak a járványkezelés egészségügyi vetülete látszott.