A csendes szavazók újragondolása - Workshop

   2014. november 13.

2014. november 13. 10 óra, MTA TK Szociológiai Intézet, Hegedüs András terem

A beszélgetés résztvevői: Závecz Tibor, Polyák Béla, Gulyás Attila, Bartha Eszter

A tanulmány itt olvasható: Silent voters 

Cikkünkben a pártszimpátiával kapcsolatos közvéleménykutatáskor tanúsított válaszadói viselkedést szimuláljuk egy komplex viselkedési modell segítségével. Feltételezünk a társadalomban vélemény eloszlásokat (pártok szerint, illetve 'nincs preferencia'), valamint a pártokra jellemző vélemény-nyilvánítási küszöböket, hálózati paramétereket (adott párt szimpatizánsok ego hálójában milyen arányban vannak azonos pártszimpátiájú, és eltérő pártszimpátiájú emberek), és "hazugság" (=a kormánypártot hazudja be) valószínűségeket.

Ezt követően véletlenszerű kapcsolathálókat generálva (figyelembe véve a pártokra jellemző feltételezett hálózatosodást) szimulálunk egy lekérdezést, és ezt összevetjük a jelenlegi közvéleménykutatások eredményével. Ha közeli eredményt kapunk (sokszori szimulációval és sok hálóval), akkor elfogadjuk, hogy ez lehet egy valós eloszlás, ha nem, elvetjük ezt a hipotézist. 

Ez alapján nem bocsátkozunk jóslatokba a választások kimenetelére vonatkozóan, csupán demonstráljuk, hogy a valós lekérdezési eredmények mögött milyen pártpreferencia eloszlások lehetségesek.

Ezen a workshopon a korábbi, a parlamenti választásokat megelőző előadáson feltételezett véleményeloszlásokat vizsgáljuk meg. Megpróbálunk a választási eredményekből kiindulva következtetni az adott pártokra jellemző mobilizációs paraméterekre, és ez alapján bemutatjuk, hogy az eredetileg feltételezett forgatókönyvek közül mely eset fogadható el.  Eredményeinkkel arra szeretnénk rámutatni, hogy a közvéleménykutatások alapján történő választási előrejelzésekben a csendes szavazók véleményének elhanyagolása komoly torzítást eredményezhet.