Integratív medicina: egy európai vizsgálat szerint a magyarok fordulnak legkevésbé az alternatív gyógymódok felé

Ma már hazai orvosi egyetemeken is elérhetők alternatív gyógyászati képzések

A klímaváltozás várható hatásai minden országban megnehezíthetik az egészségügyi intézmények számára, hogy megőrizzék működőképességüket. Az elkövetkező években a tudományos orvoslást és az alternatív gyógymódokat együtt használó integratív medicina szerepe azért is növekedhet meg az egészségügyi intézményekben, mert ez hozzájárulhat e kockázatok csökkentéséhez és a lakosság biztonságos ellátásához. Az integratív medicina elterjedéséhez hozzájárul az is, hogy több országban erős az alternatív gyógymódok társadalmi támogatottsága.

A 2020-ban elkészített „Éghajlatváltozás és egészség” jelentés bemutatta, hogy a rendkívüli időjárási események és más kockázatok, például egy járvány kitörése, veszélyeztethetik az egészségügyi intézmények működését. A jelentésben szó esik arról is, hogy az egészségügyi intézmények működése mennyivel járul hozzá a klímakockázatok növeléséhez. Az alternatív gyógymódok egy részének alacsony a környezeti terhe, többek között azért, mert energiaigényes műszerek nélkül is használhatók. Más okok mellett ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy több országban az egészségügyi intézmények egy része alkalmazza a tudományos orvoslás és az alternatív gyógymódok együttműködésén alapuló integratív medicinát. Ennek az együttműködésnek a kialakulását elősegítette, hogy egy 1999-ben Európában végzett felmérés eredményei azt mutattak, hogy a válaszoló orvosi egyetemek 40%-a, az egészségtudományi karoknak pedig a 72%-a nyújtott képzést ezen a téren. Magyarországon a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara az egyik kínai orvostudományi egyetemmel közösen indított el egy ilyen képzést és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán folyik a „Természetes élet és gyógymódok” című tárgy oktatása.

Az integratív medicina alkalmazására az egyik példa az Egyesült Államok egyik magánintézménye, a  Mayo Klinika, ahol több különböző alternatív gyógymódot alkalmaznak. Ezek közé tartozik például az akupunktúra, az állatterápia, az aromaterápia, a masszázsterápia, a meditáció és a zeneterápia. Magyarországon az állami és a magánellátás területén is kialakultak már ilyen együttműködések például a fürdőgyógyászatban és néhány magánrendelőben.

Az integratív medicina elterjedéséhez hozzájárult az is, hogy több országban az alternatív gyógymódoknak erős a társadalmi támogatottsága. Ennek erősségét vizsgálta meg egy 2014-ben Európában végzett, 21 országra kiterjedő adatfelvétel , amelyben az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy a megkérdezett emberek az elmúlt 12 hónap során felkerestek-e természetgyógyászt. Ezekben az országokban a felnőtt lakosság átlagosan 36,4%-a vett igénybe valamilyen alternatív gyógymódot. 

Forrás: European Social Survey, 2014

Az ökológiai válság és a klímaváltozás kihívásaira a minél szélesebb körű társadalmi együttműködés segítheti a hatékony válaszok kidolgozását és azok megvalósítását. Erre egy kiváló példa az orvosok és a természetgyógyászok közötti együttműködés.A 21 ország közül ez az arány Magyarországon volt a legalacsonyabb: 15,5 %, amelynek a pontos magyarázatát egyelőre nem ismerjük. A többi európai ország adatainak ismeretében azonban feltételezhető, hogy Magyarországon az arány azóta nagyobb lett és az is, hogy az elkövetkező években is növekedni fog. Ezt és az integratív medicina hazai elterjedését is elősegítheti, hogy a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén 2020. elején megalakult az Integratív Medicina Tanszéki Csoport. 

Antal Z. László

 

Források

1. Eőry Ajándék dr. és szerzőtársai: Az integratív medicina képzésének hazai koncepciója nemzetközi minták alapján, Orvosi Hetilap,  2020; 161(27): 1122–1130.

Elérhető: https://akjournals.com/view/journals/650/161/27/article-p1122.xml

2. Barberis L, de Toni E, Schiavone M, et al. Unconventional medicine teaching at the Universities of the European Union. J Altern Complement Med. 2001; 7: 337–343.

Elérhető: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11558776/

3. A Mayo Klinika honlapja

Elérhető: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/complementary-alternative-medicine/about/pac-20393581

4. European Social Survey 2014-ben végzett adatfelvétele 

Elérhető: https://www.europeansocialsurvey.org/data/themes.html?t=healthineq