Egészséges jövő? Vörös kóddal figyelmeztet a Lancet folyóirat Tudományos Bizottsága

Senki sem lehet biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban!

A Lancet rangos nemzetközi szakmai folyóirat független Tudományos Bizottsága 2015-től évente értékeli a klímaváltozás egészségkockázatait világszerte. A COP26-ra készülve a 6. jelentésben a tudósok komolyan figyelmeztetnek, hogy a COVID-19 járvány utáni helyreállítás során, ha nem törekszenek az országok a „zöld” megújulásra, akkor a világ letér a Párizsi Megállapodás nagyra törő vállalásainak eléréséhez vezető útról, ami hatalmas mértékben veszélyezteti az emberi egészséget. A klímaváltozás egészségkockázatainak csökkentésére törekvő kormányok vezetésével a világ országainak az alacsony karbon felhasználással magvalósuló gazdasági helyreállítást kell elősegíteni, olyan politikai eszközökkel, amik csökkentik az egyenlőtlenségeket és javítják az emberek egészségi állapotát.

A hőség okozta halálozás alakulása a 65 év feletti lakosság körében 2019-ben

 

A 6. Visszaszámlálás Jelentés borúlátó képet fest a világ jelenlegi helyzetéről: folyamatos egészségügyi krízishelyzetben élünk a koronavírus járvány miatt, alig sikerült valamit is tenni annak érdekében, hogy javítsuk a védekezést a párhuzamosan megélt klímaváltozás egészséghatásainak súlyosbodásával szemben.

Világméretekben elsősorban a fertőző betegségek terjedése kelt aggodalmat: a melegedés miatt a ’80-as évekhez képest több mint 50%-kal kedvezőbbé váltak a hasmenést okozó Vibrio (nem kolerát okozó) baktérium terjedését segítő életfeltételek az északi féletekén a tengerparti országokban. Az alacsony jövedelmű országokban a malária átvitelére alkalmas időszak is jelentősen hosszabbodott az utóbbi 5 évben. Számolni kell az újonnan megjelenő, rovarok által terjesztett kórokozók gyors terjedésével is (dengue láz, Chikungunya láz, Zika virus fertőzés), mivel egyre gyorsabban alakulnak át a környezeti feltételek, amik lehetővé teszik a terjesztő rovarok megtelepedését újabb és újabb földrajzi területeken. Szerencsére hazánkban még nem jelentek meg ezek a súlyos betegségek, az átvivő, nem őshonos szúnyogokat már megtalálták (ázsiai tigrisszúnyog), de más, hazai szúnyogok által terjesztett behurcolt betegségekkel, mint pl. a nyugat-nílusi láz, már nálunk is számolni kell (https://tk.hu/uploads/files/2020/eghajlatvaltozas_egeeszseg_jelentes.pdf).

A 2020-ban is megtapasztalt magas hőmérséklet (a megelőző évekkel együtt) igen nagy veszteségeket okozott világszerte, a többlethalálozásokon felül emberek millióinak jóllétét veszélyeztette. Mi is tapasztaljuk azt, hogy egyre változékonyabb az időjárás. Emiatt váltak egyre gyakoribbá a hőhullámok, szélviharok, villámárvizek, erdőtüzek. Az elmúlt 5 év alatt sújtotta az aszály a világon a legnagyobb területet. Az alacsony jövedelmű országokban az extrém hőség miatt a mezőgazdaságban dolgozók munkaidejük 80%-át veszítették el. Hatalmas emberi veszteséget okozott károsanyag-kibocsátás túl lassú csökkenése: a fosszilis tüzelőanyagokból származó a kül- és beltéri levegőszennyezés. A tudományos bizonyítékok ellenére 84 országból 65-ben még mindig támogatják ezen tüzelőanyagok felhasználását.

Globális szintű éves befektetés az energiaellátásba és az energiahatékonyság

Forrás: The 2021 report of the Lancet Countdown on health and climate change: code red for a healthy future

A glasgow-i klímacsúcsra készülve a Jelentés figyelmeztet arra, hogy a koronavírus járvány utáni gazdasági helyreállítás során nem szabad lassítani a zöld gazdaságra való áttérés folyamatát. Ha ezt nem tesszük meg, világszerte számolni kell az emberi egészség további romlásával. Az öt fő csoportba sorolt 44 indikátor adataival alátámasztott jelentés erre figyelmeztette az országok kormányait a COP26 tanácskozás előtt.

A glasgow-i Klímacsúcs célkitűzései, azaz a század közepére net zero kibocsátási cél elérése és a globális átlaghőmérséklet megtartása, a megújuló energiafelhasználás mind nagyobb erővel történő támogatása reményt kelt, hogy a Visszaszámlálásban bemutatott változások feltartóztathatók.

 

dr. Páldy Anna

 

Romanello M, McGushin A, Di Napoli C, Drummond P, Hughes N, Jamart L, Kennard H, Lampard P, Solano Rodriguez B, Arnell N, Ayeb-Karlsson S, Belesova K, Cai W, Campbell-Lendrum D, Capstick S, Chambers J, Chu L, Ciampi L, Dalin C, Dasandi N, Dasgupta S, Davies M, Dominguez-Salas P, Dubrow R, Ebi KL, Eckelman M, Ekins P, Escobar LE, Georgeson L, Grace D, Graham H, Gunther SH, Hartinger S, He K, Heaviside C, Hess J, Hsu SC, Jankin S, Jimenez MP, Kelman I, Kiesewetter G, Kinney PL, Kjellstrom T, Kniveton D, Lee JKW, Lemke B, Liu Y, Liu Z, Lott M, Lowe R, Martinez-Urtaza J, Maslin M, McAllister L, McMichael C, Mi Z, Milner J, Minor K, Mohajeri N, Moradi-Lakeh M, Morrissey K, Munzert S, Murray KA, Neville T, Nilsson M, Obradovich N, Sewe MO, Oreszczyn T, Otto M, Owfi F, Pearman O, Pencheon D, Rabbaniha M, Robinson E, Rocklöv J, Salas RN, Semenza JC, Sherman J, Shi L, Springmann M, Tabatabaei M, Taylor J, Trinanes J, Shumake-Guillemot J, Vu B, Wagner F, Wilkinson P, Winning M, Yglesias M, Zhang S, Gong P, Montgomery H, Costello A, Hamilton I. The 2021 report of the Lancet Countdown on health and climate change: code red for a healthy future. Lancet. 2021 Oct 20:S0140-6736(21)01787-6. doi: 10.1016/S0140-6736(21)01787-6. Epub ahead of print. PMID: 34687662.