Barna R. Emília – Katona Noémi (2020) A magyarországi szexkamera-iparág. Digitális technológia, platformkapitalizmus és a szexipar normalizálása.

Absztrakt:

"A tanulmányban a szexkamera-iparág kialakulását és működését elemezzük a platformcégek központi szerepére és az iparágban dolgozók munkájára fókuszálva. Magyarországi példán, az iparágban dolgozókkal folytatott interjús kutatásunk alapján vizsgáljuk, miként változott a digitalizáció nyomán a szexipar és azon belül a szexkamera-iparág a globális gazdaságban, és hogyan működnek azok a platformcégek, amelyek ennek az átalakulásnak központi szereplői – köztük a magyarországi alapítású LiveJasmin. Vizsgáljuk, hogy Magyarország félperifériás pozíciója a kapitalista világrendszerben hogyan határozza meg az itteni szereplők munkakörülményeit, lehetőségeit a globális iparágon belül. Elemzésünkben tehát a platformkapitalizmusban és a digitális munkában megjelenő globális egyenlőtlenségeket mutatjuk be a szexkamera-iparágban magyarországi, félperifériás szereplők szemszögéből, valamint arra is rámutatunk, hogy milyen szerepet játszanak a szexkamera-platformok – mint a LiveJasmin – a szexipar normalizálásában."

A tanulmány elérhető: Barna R. Emília – Katona Noémi (2020) A magyarországi szexkamera-iparág. Digitális technológia, platformkapitalizmus és a szexipar normalizálása. Replika, 117–118. sz. 93-125.