4Cities UNICA Euromaster in Urban Studies. Interdisciplinary Master Programme, Urban Development and Planning in Eastern Europe

Projektvezető

Szirmai Viktória

Résztvevők (MTA SZKI)

Kovács Szilvia

Váradi Zsuzsanna

A kutatás

Az MTA SZKI és a University of Vienna (Bécsi Egyetem) közötti együttműködés keretében 2009 óta részvétel a „4Cities UNICA Euromaster in Urban Studies. Interdisciplinary Master Programme” képzésben, a Bécsi Modul részeként. „Urban Development and Planning in Eastern Europe” című témával, a témakörbe tartozó előadások megtartásával, a vendégelőadások moderálásával valamint a budapesti és a dunaújvárosi terepgyakorlat szervezésével. 2011-ben már a 3. évfolyam érkezett Budapestre. A 4Cities program egy európai szintű mesterképzés, amelyet 4 európai város 6 egyeteme hozott létre, a következők: Vrije Universiteit és az Université Libre de Bruxelles, a Bécsi Egyetem, a Koppenhágai Egyetem, az Universidad Complutense de Madrid, és az Universidad Autonoma de Madrid.

A program honlapja: www.4cities.eu  

A programban való részvétel jelentős, erősítette a szakmai kapcsolatokat az MTA SZKI és a fenti egyetemek között, valamint az UNICA képviselőivel is. Ez a kapcsolat egy hosszú távú együttműködés alapját fektette le, különösképpen a Bécsi Egyetemmel. A két intézmény közös pályázatokat nyújtott be 2009-2010 és 2011-2012 éveiben fiatal nemzetközi és magyar kutatók számára szervezett tudományos szeminárium rendezésére, e-book kiadására. Az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány támogatta ezeket a pályázatokat.