Kutatók Éjszakája - Szociobisztró: Mi örömöm a demokráciában, ha folyton lukas lesz a cipőm?

   2022. szeptember 30. - 2022. szeptember 30.

A TK SZI Szociobisztró bemutatja:

Mi az örömöm a demokráciában, ha folyton lukas lesz a cipőm? 

 

Időpont: 2022. szeptember 30. 17:00 - 18:00 

Helyszín: Szociológiai Intézet 1097 Budapest Tóth Kálmán utca 4.;  B.1.15 tárgyaló

Újraindul a Szociobisztró, a TK Szociológiai Intézetének havi klubestje. Az új évadban népszerű filmsorozatokról beszélgetünk az alkotásokban tárgyalt vagy éppen lappangó aktuális társadalmi kérdések kapcsán az adott témák kutatóival.

Első vendégünk Zombory Máté szociológus, akit a rendszerváltás megkopott és talán nem is valami szívesen megidézett emlékezetéről kérdezünk. Ehhez leporoljuk saját teleregényünket, az ikonikus Szomszédokat, hogy rácsodálkozzunk a korszak méla unalmára, amikor 10 dkg párizsi volt a közéleti vita tárgya, és elgondolkozhassunk az örök visszatérés eshetőségein. Elővesszük a szürkeségben vele vetekedő, ám sztoriban, dramaturgiában lényegesen inspirálóbb, már újkeletű sorozatot, a politikai fordulatot egyetlen robbanásként ábrázoló Csernobilt. A szemfülesek pedig még láthatták a hitelesség szempontjából oly sokat vitatott hazai gyártású sorozatot, a magyarországi bársonyos és kissé zavaros átmenetet feldolgozó Besúgót és a témában vele rokon Eszmélet című cseh sorozatot, mielőtt üzleti okokból törölték volna őket az HBO műsoráról.

Ezekből az alkotásokból indul ki a beszélgetés, és hogy hova kanyarodik, az már a közönségen is múlik. Szeretettel várunk mindenkit a Szociobisztró sorozatkbeszélő debütálására, amelyre a Kutatók Éjszakáján kerül sor.

A klub házigazdái: Kerényi Szabina és Vajda Róza

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2204588826390723